• 24 abr. 2014
  • La Vanguardia (Català)
  • CARLES CASTRO Barcelona

Espanya a Catalunya

La plataforma Societat Civil Catalana es presenta per defensar que “la secessió ni la volem ni ens convé”

Societat Civil Catalana proposa una “Catalunya oberta en una Espanya de tots” davant el sobiranisme

Espanya no ens roba; Espanya ens estima”. Aquesta va ser una de les targetes de presentació de la plataforma Societat Civil Catalana, que ahir va omplir de gom a gom el teatre Victòria de Barcelona, en l’inici d’una campanya que té com a objectiu principal demostrar que “la secessió ni la volem ni ens convé”. De fet, segons un dels oradors de l’acte, l’historiador Joaquim Coll, la independència seria “un negoci pèssim per als sectors populars i les classes mitjanes catalanes”. ja que “enfonsaria el país”.

TONI GARRIGA / EFELa plataforma Societat Civil Catalana va presentar el seu manifest fundacional ahir, al teatre Victòria

L’acte, que es va desenvolupar en un equilibrat bilingüisme (ampliat a l’aranès en la lectura del manifest fundacional), va evidenciar l’existència d’una altra classe mitjana a Catalunya: la que se sent espanyola. Les urnes establiran quina dimensió té, però la que ahir va desbordar l’aforament del teatre Victòria (més de 1.300 persones i fins a 8.000 signants de la crida) proclama que “Catalunya no està oprimida” i que els secessionistes pretenen convertir alguns catalans en “estrangers a la seva terra”. I busca “fer innecessària la consulta”, ja que “és estúpid llançar-se per la finestra”

Això sí, encara que els protagonistes principals de l’acte es van desmarcar de qualsevol militància partidista i van insistir que “no farem política” (segons el president de l’entitat, Josep Rosiñol), la representació parlamentària era eloqüent: Sergio Santamaría, Àngels Esteller, José Antonio Coto i Andrea Levy (PPC); el diputat del PSC al Congrés i exdelegat del Govern a Catalunya Joan Rangel, i Matías Alonso, Carina Mejías i Carmen de Rivera (Ciutadans); al costat de Ramon de Veciana (UPyD) i Santiago Abascal (Vox). La coreografia de l’acte, inicialment auster en banderes, va recórrer a la luminotècnia per traslladar una imatge d’harmonia entre els símbols de Catalunya i Espanya. Després, a mesura que es va elevar la temperatura ambiental, van aparèixer diverses banderes constitucionals entre el públic, al costat de banderins amb les quatre barres, enmig de crits de “Viva Espanya” però també de “Visca Catalunya”.

En qualsevol cas, el que va aconseguir més aplaudiments van ser els arguments emocionals i les afirmacions taxatives: “El separatisme és una malaltia” (Josep Ramon Bosch); la independència “és un deliri” (l’exdiputat de C’s José Domingo) o “una obsessió malaltissa” dels nacionalistes (Coll). Tot i això, els portaveus de l’entitat es van esforçar a desplegar un argumentari davant l’independentisme: “Res no justifica la ruptura unilateral amb la resta d’Espanya”, ja que “ens ha anat millor junts”; “la separació no resol els problemes” i “només l’han provocada els separatistes”; “votar la divisió del país és un drama”, ja que “la majoria social no dóna suport a la ruptura” i la consulta suposa “una pregunta confusa i fraudulenta en el recompte”. En definitiva, Societat Civil Catalana neix per “unir davant el sobiranisme” aquells que defensen “una Catalunya oberta en una Espanya de tots”.