El Punt Avui

GRAN WYOMING COMUNICADOR

“La dreta espanyola no deixarà que voteu”

03/05/14 00:00 BARCELONA - ELISABETH ROURA
El Gran Wyoming , reflexiona sense embuts sobre l'actualitat política, econòmica i social Foto: ANDREU PUIG.
Canals relacionats
Vivim un moment similar al d'un terratrèmol: tothom s'aboca al saqueig i no hi ha qui ho pari

El Gran Wyoming no s'ha vestit amb tirants per l'entrevista. Camina amunt i avall amb el telèfon intel·ligent a les mans i parla amb la seva acidesa característica, però sembla més relaxat. Somriu en veure la portada del seu llibre.

Amb ‘No estamos locos' vol que la gent es rebel·li?
No, és un llibre d'autoajuda. Dic a la gent: no estem bojos! La realitat en què vivim no és un malson, és el que ens ha tocat viure. Ens han atacat a traïció.
Com han aconseguit anul·lar l'esperit crític de la gent?
La gent no sabia que passaria. Jo vaig estudiar medicina i ni en el meu pitjor malson em podia imaginar que algú vendria la sanitat com un negoci. Si Franco ho hagués sabut, no hagués fet un cop d'Estat. Total, les coses es poden fer de manera més ordenada, no? Ens governa la pitjor dreta que he conegut mai, és com després d'un terratrèmol, quan tothom s'aboca al saqueig i no hi ha qui ho pari.
Estan ‘desculturitzant' la població de manera premeditada?
Venen l'educació a una elit i obren una divisió brutal entre rics i pobres. Els meus fills van a una escola privada, però no vull subvencions perquè jo he triat portar-los allà. Necessitem una bona educació pública i garantir-la a tothom. A més, el govern està deliberadament en contra de la cultura. Amb el 21% d'IVA no hi va ni déu al cinema, però a Wert això tant se'ls en fum.
Els mitjans de comunicació ens hem apuntat a la demagògia?
Hi ha de tot. Molts menteixen deliberadament i cobren per fer-ho. Hi ha una sèrie de mitjans que viuen de legitimar els que estan cometent aquest espoli i la gent ho sap.
El seu cinisme hi ajuda?
Com deia Kapuscinski, “el periodisme, en realitat, és allò que molesta el poder, la resta és propaganda”.
Creu que hi ha una caverna mediàtica d'esquerres?
No, ni tan sols hi ha mitjans d'esquerres. N'hi va haver, però ja s'han encarregat d'enfonsar-los. Han preferit donar canals de televisió a gent com Jiménez Losantos. Tot i que ara sí que hi ha alguns mitjans digitals que paguen la pena.
‘El Intermedio' evita la censura gràcies a l'audiència?
Si seguim és per l'audiència, però, francament, no tinc constància que hagin intentat censurar-me, mai no m'han dit "això no ho diguis". Per primer cop, tenim un govern de dretes que s'ha organitzat com una banda per delinquir. Aquest programa només té sentit sent com és fotent canya a qui roba.
I l'esquerra, no és criticable?
Llamazares no roba. Si jo sabés que algú d'esquerres roba i la direcció del programa no em deixés dir-ho, me n'aniria.
Deixaran que els catalans votem en un referèndum?
És clar que no. No entenc la gent que tem la consulta, la veritat, però a ells ja els va bé, tot és una estratègia política.
Potser tenen por del resultat?
El PP no té poder ni aquí ni al País Basc. Per guanyar vots, han de buscar enfrontaments, aquesta és la seva política. Són una fàbrica d'independentistes!
Han magnificat el conflicte?
La gent que està a favor de la consulta demostra tenir un grau de civilització bastant elevat. La cadena humana va ser un acte transversal que volia dir: "Ei, hola, no som violents! Només volem provar de votar i a veure què passa." La dreta espanyola ho va qualificar de terrorisme, però en el fons els importa una merda.
Darrera actualització ( Dissabte, 3 de maig del 2014 00:00 )