2014 0503. Trasbals emocional


Trasbals emocional

La Vanguardia en català | 03/05/2014 - 00:00h


Remei Margarit


Sempre és bo mirar una mica enrere, i si tenim en compte el poc temps que fa que som humans, comparat amb el temps del planeta, no ens podem estranyar que les coses ens impactin més del que voldríem. Perquè primer de tot, quan succeeix alguna cosa, notem un impacte, i després, la raó, que s'ha construït més tard i és més lenta, ho analitza, però necessita el seu temps.

Dic això perquè des de fa un temps s'ha posat de moda la part "emocional", que es valora per damunt de la racional. És clar que té la seva importància, però tampoc cal passar-se, perquè enaltir les emocions, quan ja són tan proclius als trasbalsos per se crec que no és una actitud prudent. I en aquests temps que corren, sembla que s'apel·la políticament a l'àmbit emocional per damunt de la reflexió i la mesura. I això és un perill i no pas petit. Que un govern, per exemple del PP, no ens agradi gens ni mica per la seva inculta arrogància, no és cap excusa per exaltar la cosa més primària del ser humà, és a dir, les emocions. Això és el que han fet sempre els populismes amb els desgraciats resultats que tots coneixem. En la columna de Fernando Ónega Realisme màgic del dia 24, parla dels fils que mou Forcadell i això m'ha fet pensar en els versos de Joan Alcover de La Balanguera que fila i fila... "de nostra vida treu el fil".

El perill del populisme està en el fet de moure masses amb un eslògan simple que es dirigeix a la zona més arcaica de les persones. És promoure un trasbals emocional i això és tan perillós com un tsunami perquè un cop la massa està exaltada és molt difícil calmar-la. La senyora Forcadell diu que no vol un lloc de poder, però una cosa és el que diu i una altra de ben diferent és el que està fent. De manera que apel·lant a la raó que, a fi de comptes, és el que ens ha fet humans, cal prendre distància de tot el que s'anomeni "el poble massiu" perquè darrere d'això hi ha sempre la voluntat de poder de qui l'engega. La democràcia es basa en un format de partits. El que cal és combatre la corrupció amb tota la llei a la mà i una justícia independent i renovar, amb gent honesta i fiable, l'estament parlamentari i no fer cap cas de les Balangueres.

Comments