Presència

HOMO SAPIENS

Tot s'hi val per desprestigiar

Miquel Riera / mriera@presencia.cat - @mrierapla

04/05/14 02:00 -
Estelades Foto: EN L'ÚLTIMA ASSEMBLEA GENERAL DE L'ANC ELISABETH MAGRE.
Preparem-nos perquè hi haurà un increment de les accions per desprestigiar el procés sobiranista

a cal que ho tinguem clar. En els propers dies, setmanes i mesos s'incrementaran les accions per desprestigiar, sigui com sigui, el procés independentista català. Una operació que fa temps que és en marxa, amb l'objectiu clar de perjudicar la imatge d'un moviment que, sobretot, és democràtic, tolerant i pacífic. Unes característiques que s'han mantingut des les consultes celebrades a nombrosos municipis, com durant les grans concentracions humanes del 2012, a Barcelona, i de l'any passat, amb la Via Catalana. Uns esdeveniments que, tot i la seva gran complexitat, es van desenvolupar sense cap incident. Tot el contrari del que, segurament, haurien preferit els seus detractors, ansiosos per veure com algú tirava la primera pedra o cremava el primer contenidor. Maneres de fer que no lliguen gens amb les característiques d'entitats com l'ANC o Òmnium Cultural, on s'apleguen ciutadans de tota mena i condició, amb l'objectiu comú d'aconseguir a les urnes allò que creuen que serà millor per al seu país. Això és, justament, el que desconcerta els seus adversaris i els deixa sense arguments, més en una Europa que fa temps que s'ha convençut que la democràcia és vital per garantir la convivència.

Caldria analitzar, d'altra banda, d'on ve, quasi sempre, la intolerància i l'insult. De la premsa i dels sectors sobiranistes, o d'aquells que són contraris al procés? Des d'on s'ha dit de tot als catalans? Des d'on se'ls ha titllat, per exemple, de nazis, sinó és des de molts mitjans de comunicació espanyols? I qui és que ens insulta, per exemple, només pel simple fet de parlar o expressar-nos en la nostra llengua? Que l'hi diguin a en Piqué o a la Shakira.

Davant d'aquesta ofensiva, té molt mèrit que els ciutadans mantinguin el seny i l'esperit tolerant i dialogant que no tenen a l'altra banda. Per tot plegat ofèn, i molt, escoltar lliçons de democràcia per part d'aquells que, en general, no tenen cap problema a exercir la violència verbal contra un poble que el que demana és poder expressar-se en democràcia. Justament allò que els pares d'alguns d'aquests que tant garlen no ens van deixar fer durant més de quaranta anys.Darrera actualització ( Diumenge, 4 de maig del 2014 02:00 )