El Punt Avui

L'Assemblea decideix

L'ANC elegeix les 75 persones que formaran part del secretariat nacional en una jornada de comicis interns

Carme Forcadell, encara amb els resultats provisionals, és la candidata que obté més suport

10/05/14 03:23 BARCELONA - ANNA SERRANO
Forcadell vota a Sabadell Foto: J. RAMOS / M. PÉREZ.

Dia de decidir en l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). L'entitat sobiranista va celebrar ahir les eleccions per elegir les 75 persones que formaran part del seu secretariat nacional, l'òrgan encarregat durant el pròxim any de vetllar pel compliment del full de ruta aprovat en l'assemblea del 5 d'abril a Tarragona, que fixa l'horitzó per a la proclamació d'independència al voltant del Sant Jordi del 2015. Amb els resultats provisionals, i sense totes les meses escrutades encara, l'actual presidenta, Carme Forcadell, era la més votada, amb6.072 vots, segons els resultats fets públics a les dotze de la nit.En alguns moment, els resultats van ballar però es van repartir entre Josep Albertí,Jaume Marfany, Ferran Civit, Ignasi Termes i Rosa Alentorn. De totes maneres, no serà fins dissabte que els membres del secretariat nacional triaran durant una sessió plenària els càrrecs orgànics de l'entitat sobiranista.

La jornada electoral en l'ANC es va iniciar a les deu, però no va ser fins una mica més tard que a la mesa del barceloní barri de Gràcia –una de les 190 habilitades per tot el territori– va començar a haver-hi moviment. El degoteig, més o menys constant. Persones que, assegudes a l'avantsala d'on es votava, anaven marcant. De les seves creuetes sortirien els 25 candidats de representació nacional i 50 més d'entre els territorials. “Hi ha il·lusió i moltes ganes”, explicava el coordinador de l'Assembla a Gràcia, Agustí Segarra. Assegurava que, en els darrers temps, no només ha pujat molt el nombre d'inscrits –superen el miler de ple dret al barri–, sinó que “participen més en els actes”. “L'ANC és un èxit importantíssim en la història de Catalunya. N'hi ha hagut d'altres, però aquest és molt important”, deia orgullós.

Estava assegut darrere d'una taula junt amb altres responsables de l'ANC. Enmig, l'urna groga englotia els vots. Un, el de la Dolors. Fa un any i mig que està a l'entitat i hi participa activament.“Veig molt bé la feina i m'agrada que uneixin esforços amb Òmnium Cultural perquè també en sóc.” Convençuda que el 9-N “votarem”, reconeixia que “serà molt difícil”. Parer similar al de l'Albert, que, en una taula, triava els noms que voldria que capitanegessin l'ANC en un any clau per a la consulta.L'Albert qualificava de “totalment antidemocràtica” l'oposició de Madrid a la consulta. “Vol mantenir el seu Estat”, sentenciava.

També votaven a Gràcia el Ferran i l'Olga, que destacaven sobretot el caràcter civil de l'entitat. “És un moviment bàsicament social que és protagonista i està bé perquè així no ho canalitzen tot els partits”, considerava ell. Veuen imprescindible la tasca de l'Assemblea. I important anar “pas a pas”. Ahir van votar el secretariat de l'ANC però admetien que és “legalment difícil” que el 9-N puguin tornar a fer-ho, aquest cop per decidir el futur de Catalunya. Marxaven amb un avís: “Si neguen la consulta serà un revulsiu, un de nou.”

190
eren les meses
distribuïdes per tot el territori en les quals els membres de ple dret de l'entitat que s'haguessin inscrit correctament fins al 5 d'abril podien votar. Els electors podien triar un màxim de 25 noms de candidats nacionals i tants representants territorials com elegibles tingués la regió a la qual pertanyen. La regió amb més representants és la primera, que inclou la ciutat de Barcelona, el Barcelonès nord i sud, el Maresme, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental i Oriental. En sumen 23.
Darrera actualització ( Diumenge, 11 de maig del 2014 03:22 )