El Punt Avui

Ens juguem el futur d'Europa?

12/05/14 02:00 JORDI GRAU
Diuen que ens hi juguem el futur, però no és veritat. Sense esperar les eleccions, Europa ja ha dit que calen ajustaments

I ja estem en plenes eleccions europees i ja hem sentit com cínics polítics de partits estatals, encara que ben propers, han dit i repetit allò que són les eleccions més importants per als ciutadans. Haurien de ser-ho, d'importants, perquè en definitiva qui mana és Europa. Però, mana l'Europa política, o mana l'Europa econòmica? Manen realment els eurodiputats que escollirem el dia 25, o manen els tècnics que tenen controlada la Comissió Europea? Es pot canviar alguna cosa amb el nostre vot, o està ja tot dat i beneït? Amb franquesa, no ho sé. El que sí que sé és que és mentida allò que va dir aquell que ens hi juguem el futur d'Europa. Votant el PP o el PSOE ens juguem el futur d'Europa? Si no s'ho creuen ni ells, això. El PP i el PSOE pinten el que pinten dins d'Europa, o sigui no gaire res. Perquè, si ens hi juguem el futur en aquestes eleccions, em poden explicar per què aquesta setmana passada va sortir Europa (ja em perdonaran que ho digui així) dient que el 2015 i el 2016 caldrien molts més ajustaments a l'Estat espanyol per ajustar el dèficit? Ja ho han decidit, no? De fet era la demostració palpable del que els deia, perquè van sortir l'endemà que el president espanyol Rajoy digués que ja s'havia acabat el temps de les retallades i que ara crearíem 600.000 llocs de treball i que tot aniria tan bé... Doncs o menteix Rajoy o menteix Europa (continuïn disculpant-me). O possiblement menteixen tots dos. Perquè si Europa diu que cal ajustar el dèficit, el que diu és que hi haurà d'haver més retallades socials o que caldrà augmentar impostos. O les dues coses. ¿Però no havíem quedat que el dia de les eleccions ens jugàvem el futur d'Europa? A mi em fa l'efecte que ja el tenen decidit, el futur, i que ni que guanyi a Espanya el PP ni que guanyi el PSOE canviarà gaire res.

Ara, fetes aquestes reflexions, no pensin que critico Europa. Ja vull ser europeu, de fet ho sóc i no me'n poden pas fer fora, no? Per tant, sí que m'interessen les eleccions europees per Catalunya. Però el que cal és tenir circumscripció pròpia. Però ja en parlarem quan sigui així i tothom pugui actuar en clau partidista. Ara jo hauria volgut una llista conjunta de partits sobiranistes. I m'interessa que, ja que no ha estat possible –i no entraré a valorar de quins egos personals ha estat la culpa–, com a mínim que no prenguem mal. Que guanyi qui hagi de guanyar i que sigui l'última vegada que siguin escollits en la llista espanyola.

Darrera actualització ( Dilluns, 12 de maig del 2014 02:00 )