El Punt Avui

Catalunya, a l'agenda europea

17/05/14 02:00 -

El debat de candidats a presidir la Comissió Europea ha situat definitivament a l'agenda
internacional el procés català, una evidència que l'Estat espanyol fa temps que intenta ocultar, dissimular, ignorar o, per mitjà de la
diplomàcia tavernària del ministre Margallo, desqualificar i ridiculitzar. Afortunadament les cancelleries dels països democràticament
normals són conscients, al marge de l'opinió que en tinguin, que no
es pot menystenir la voluntat d'una comunitat política. Del debat d'abans-d'ahir, doncs, no és tan
important la posició dels diferents líders com el fet que tenen una
opinió formada sobre l'assumpte. En aquest sentit, es comencen a veure els resultats de la discreta
però efectiva tasca del govern català per internacionalitzar un cas que cada cop és més clar que només es pot resoldre democràticament amb la implicació de la Unió Europea.

El debat europeu no només ha posat Catalunya al mapa sinó que ha deixat en ridícul els dos grans partits espanyols, que el mateix dia van evitar tractar de l'assumpte en un debat autista i ranci més propi de la tradició bipartidista del segle XIX espanyol que no pas d'un segle XXI del qual tant el PP com el PSOE han quedat descavalcats no només pel que fa al cas de Catalunya, sinó, en general, en la concepció de l'acció política.

La campanya de les europees, a punt d'arribar a l'equador, està deixant clar que per a Catalunya l'europeisme és estratègicament clau perquè, amb totes les crítiques que calgui fer al model continental actual, és una garantia de defensa contra les temptacions antidemocràtiques compulsives de l'Estat.

Darrera actualització ( Dissabte, 17 de maig del 2014 02:00 )