• 19 may. 2014
  • La Vanguardia (Català)
  • BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Corresponsal

“La UE no pot negar el dret a decidir”

Ska Keller, candidata dels Verds a presidir la Comissió Europea

REGENERAR EL DEBAT “Cal parlar de polítiques concretes, no d’‘europa sí, Europa no’” REACCIÓ DE LA UE “Catalunya i Escòcia volen cooperar, no aïllar-se; és un missatge important”

L’eurodiputada alemanya Franziska (Ska) Keller es va imposar com a guanyadora de les primàries dels Verds per elegir els seus candidats per a la Comissió Europea. Gràcies al seu domini de les xarxes socials, aquesta nadiua digital (té 32 anys) va avançar per uns quants vots al també candidat José Bové. Keller, la contendent que més ha tractat de lluitar en els debats televisius, és capaç de defensar el seu discurs en alemany, anglès, francès, espanyol, turc i àrab. Va créixer a Guben, a prop de la frontera polonesa, i ha estudiat cultura jueva, islàmica i turca.

Quin és l’estat de la Unió després de la crisi de l’euro? La crisi ha de ser part del debat perquè encara no n’hem sortit. És un error dir que tot va bé. A Alemanya gairebé ningú ja no parla del tema, però amb el nivell d’atur actual a Europa la situació és desastrosa. Cal parlar de sortides de la crisi. El meu partit ofereix un pla viable, apostar per l’economia verda. La manera com s’ha gestionat la crisi ha portat a més divisió.

Com es pot superar? A Alemanya la crisi s’ha utilitzat amb finalitats de política nacional. Aquesta retòrica de la crisi –al nord els bons, al sud els dolents– ha estat molt nociva. Tothom ha d’afrontar els seus problemes, i el nord també els té. Alemanya és forta en les exportacions perquè altres li compren, té superàvit perquè altres tenen dèficit i és tan competitiva perquè té salaris baixíssims que produeixen un gran patiment. És una llàstima que la crisi hagi fomentat un replegament nacional que només protegeix els rics. Hauríem de potenciar més solidaritat entre treballadors.

Cita Espanya com a exemple de diagnòstic erroni de la crisi... Sempre m’enfado quan es diu que és una crisi de deute. Sí, cal tenir uns comptes públics sostenibles, però Espanya és el màxim exponent que la gran crisi va arribar pels bancs. Si no analitzem bé la crisi, aleshores arribarem a conclusions errònies i no parlarem de com regular els mercats financers.

Les enquestes conegudes vaticinen una pèrdua d’escons per als Verds. Com podran influir en la pròxima legislatura si es forma una gran coalició europea? Les diferències entre els diferents sistemes electorals fan impossible predir un resultat però crec que tindrem un grup fort. Potser entren partits nous, com Equo. Cal preservar la idea d’alternar majories. En els últims anys podríem haver articulat una majoria d’esquerres però els socialistes no han volgut utilitzar-la.

Pertany a una generació molt diferent a la dels seus grans rivals. La gent jove tendeix a criticar la política europea sense per això qüestionar l’existència de la Unió. Considera que hi ha una esquerda generacional en el debat? Sí. Tenim un problema, perquè cada vegada que critiques la política europea et titllen d’euroescèptic. És cert que per als joves la Unió Europea és una cosa que tenen allà i que en definitiva no es qüestiona. El que es qüestiona o es critica són les seves polítiques. No podem continuar parlant d’estar a favor o en contra d’Europa. Cal parlar de polítiques concretes. És el que estem intentant a la campanya, en lloc de treure la bandera europea i dir Europa sí, Europa no.

En els programes costa de percebre autèntiques alternatives. He estat en molts debats on el tema ha estat Europa i només es parla de qüestions institucionals o en les quals tots estem d’acord, soporífer! Així que parles de polítiques concretes, es veuen les diferències.

És l’única candidata que ha obert els braços a una Escòcia o una Catalunya independent. Tots van intentar escapolir-se’n en el debat. Per a nosaltres, el dret a decidir és un principi democràtic molt important, com defensa ICV. No veig com des de la UE es pot negar això. El que jo no dic és com votar.

Què en pensa vostè? No tinc un punt de vista. Però la gent d’Escòcia i Catalunya volen seguir dins, cooperar i no aïllarse. Crec que és un missatge important per a la UE.