El venjador

Pàgines que glorifiquen el nazisme i patriotes espanyols de la xarxa amb bandera i àguila al vent

La Vanguardia en català | 21/05/2014 - 00:00h


Pilar Rahola


Malgrat que ens ven aires de justicier, el cert és que el ministre d'Interior recorda els venjadors de còmic, especialment ara que es dedica a enviar a la policia joves de 19 anys amb el cap força buit. Quedi dit i redit -i escrit aquí mateix- que em repugna aquesta necessitat de vomitar qualsevol idea estomacal, i que no entenc que ningú pugui alegrar-se de la mort d'una altra persona, encara que sigui als antípodes ideològics. Si la civilització s'explica d'alguna manera, és perquè dóna a la mort el que mereix: silenci i respecte.

Estic d'acord, doncs, que hi ha comentaris a les xarxes que són vomitius, el soroll dels quals neix de la pura absència de neurones.

Però que siguin paraules de cretins no implica que siguin delicte. I les actuacions policials contra alguns joves internautes, després de l'assassinat d'Isabel Carrasco, estan arribant a un punt que té més a veure amb la revenja exemplaritzant que no pas amb la justícia. Ull viu, perquè podria esdevenir un Estat policial.

Un Estat policial que, a més, com acabaria passant, tindria la mirada guenya. No deixa de cridar l'atenció que al ministre no l'haguessin preocupat fins ara la quantitat de pàgines que glorifiquen el nazisme o les de patriotes espanyols de la xarxa amb bandera i àguila al vent.

Milers de comentaris durant anys dedicats a l'elogi del dictador i, pel camí, a l'odi als catalans, a la seva cultura, a la seva llengua, i que tanmateix van passar sempre desapercebuts. Deu ser que el ministre no té Twitter? O deu ser que aquests mals vents bufaven des de la seva vorera, perquè no oblidem que el PP és soci fundador del discurs anticatalà, milió de firmes incloses? I tampoc mai no li han preocupat els comentaris antisemites, tan profusos a la xarxa com els anticatalans, per bé que ara que la comunitat jueva es mobilitza i denuncia els fets -després dels milers de comentaris judeòfobs pel triomf del Maccabi-, sembla que el responsable de la seguretat de l'Estat ha descobert que existeix l'antisemitisme. Antisemitisme, per cert, que ja està tipificat com a delicte, però sembla que fins ara no ho sabia.

Però amb tot, el pitjor no és el que diuen les cantonades més abruptes de Twitter, sinó els bocasses aspres d'alguns líders de pro.

Com pot el ministre "educar", ni que sigui a cop de policia, els esverats de la xarxa, quan tota una lideressa com Aguirre parla d'actituds "totalitàries" perquè Maragall va anar a veure el seu germà a un míting? No és un brutal despropòsit? I tots els amics del carrer Génova que ens han dit terroristes, nazis? Què és més brut, un jove deixant anar una imbecil·litat a la xarxa, o la líder d'un partit utilitzant i banalitzant la maldat totalitària per enlletgir els seus adversaris? Així que no ens venguin aquesta moto, que està molt gastada. Això que està fent, senyor ministre, no té res a veure ni amb el decòrum, ni amb la justícia.