Els amics... irreconciliables

Entenc que el PP i el PSOE només podran coalitzar-se per impedir el referèndum català

La Vanguardia en català | 22/05/2014 - 00:00h


Fernando Ónega


Hi ha partits minoritaris que llancen aquest missatge a veure si cacen algun vot: el PP i el PSOE són el mateix, però dissimulen. En el fons, assagen el que d'aquí a dos anys serà la gran coalició. Com en política es pot dir qualsevol cosa sense que passi res, que hi ha barra lliure, hi haurà gent que s'ho creurà, amb la qual cosa viuran en una veritat anunciada. La gran coalició ha estat una de les serps col·locades en aquesta campanya, comprada pels analistes perquè no hi havia cap altra mercaderia que comprar, fins que va aparèixer Arias Cañete i va canviar la gran aliança per masclisme, que enardeix la progressia i mobilitza el personal.

Dic jo que, si de debò estan tramant una gran coalició, estan fent molt de teatre. A Rajoy mai no se l'havia vist tan demolidor davant la gestió socialista: la identifica amb el desastre més absolut, sense reconèixer-li ni un sol mèrit, encara que sigui per equivocació. Els seus ministres senten les sigles PSOE i reaccionen com si els produís urticària. Ni quan governava Zapatero no eren tan contundents en la crítica ni radicals en el rebuig. I sembla que la fòbia va en augment, malgrat que Rubalcaba no els treu ni un vot.

Respecte als socialistes, pateixen els atacs com poden i no saben si defensar-se de la seva esquerra, que els roba sufragis a cabassos, o negar la recuperació per no donar més arguments al PP. Però al bo de Cañete l'esbocinen a cada míting, criden als brigadistes de la Internacional i prometen vetar-lo per a comissari europeu, que és el que Cañete vol ser de gran. "Deslleialtat", criden els populars, que això sí que els fa mal, i escriuen al Banc Europeu d'Inversions a veure com es poden cobrar la peça de Magdalena Álvarez, si és possible abans del dia 25. Ull per ull i dent per dent. Versió màxima de l'"i tu més". Traducció populista del "jo seré masclista, però tu ets un corrupte".

Insisteixo: magnífica base per muntar la gran coalició. Entenc que els dos grans partits només es podran coalitzar per al que s'han coalitzat fins ara: per impedir el referèndum català. Fins aquí comparteixen sentit d'Estat. Més enllà i ara com ara, són amics, sí, però irreconciliables. Només hi ha un lleu matís: en campanya electoral, no busqueu gaires veritats. Busqueu els actors d'una representació.