El Punt Avui

Duran i Rubalcaba discrepen en la defensa de la tercera via

El socialista proposa una reforma per a totes les comunitats, mentre el líder d'Unió la vol només per a Catalunya

El democristià insta el pròxim secretari general del PSOE a assumir la consulta

31/05/14 02:00 SITGES - RICARD PALOU
Rubalcaba i Duran i Lleida se saluden sota la mirada de Costas, ahir, a la reunió del Cercle d'Economia Foto: JUANMA RAMOS.

Tercera via, però amb matisos. Alfredo Pérez-Rubalcaba i Josep Antoni Duran i Lleida van coincidir ahir a l'hora de subratllar la gravetat de la qüestió catalana i d'apostar per una sortida negociada que eviti la ruptura. Però van dissentir obertament en la recepta per resoldre el conflicte: mentre que l'encara secretari general del PSOE és partidari d'una reforma constitucional que afecti totes les comunitats, el líder d'Unió es va mostrar partidari d'una solució a mida per a Catalunya. “La pràctica ens ha demostrat que la via del cafè per a tothom causa disfuncions greus: avui, a Espanya, n'hi ha que van molt amples i a Catalunya anem estrets”, va resumir Duran, que va expressar els seus recels per la proposta federal que amb tant d'èmfasi defensen els socialistes des del congrés de Granada. “Si el federalisme consisteix en una repetició de l'actual sistema d'autonomies, anirem malament”, va assegurar el secretari general de CiU, partidari d'una relació bilateral amb l'Estat que faciliti l'encaix definitiu de Catalunya. “Jo no vull marxar d'Espanya, però tampoc m'hi vull quedar si això implica desfigurar la meva personalitat”, va sentenciar.

El cara a cara entre Duran i Pérez-Rubalcaba era el plat fort de la segona jornada de la trentena reunió del Cercle (més informació, a Economia). I més, tenint en compte que tots dos havien estat convidats a parlar de les reformes que necessita la democràcia espanyola. El debat va oferir poques novetats, però va servir per constatar els punts de coincidència de dos polítics amb una llarga trajectòria i als quals el procés –i més coses, en el cas del socialista– ha situat en el centre de la polèmica. Josep Antoni Duran i Lleida va lamentar el comiat d'Alfredo Pérez-Rubalcaba, al qual va admetre que trobarà a faltar, i del qual va destacar el fet que “és conscient que a Catalunya hi ha un problema polític que cal afrontar”. El líder d'Unió va demanar al pròxim secretari general del PSOE que assumeixi la convicció d'haver d'afrontar el procés sobiranista i, més enllà d'això, la necessitat de celebrar la consulta que reclama un vuitanta per cent dels ciutadans.

Duran critica ERC

Abans de parlar ahir a Sitges, Duran ja s'havia guanyat alguns titulars pel contingut de la seva carta-web als militants. La d'ahir contenia dures crítiques a Esquerra, a la qual va qualificar com “el principal adversari” de CiU “en l'eix ideològic”. El secretari general de la federació considera que si els republicans no han entrat al govern és perquè el resultat “més còmode i rendible” és no fer-ho, i va dir que “cada cop que han assumit responsabilitats ho han fet malament”.

Rosell: “Les lleis no són immortals”

El problema català existeix i és un problema polític, econòmic i social que no ve d'un dia, sinó que ve de fa temps i es remunta fins al segle passat “o més enllà”, segons el president de la CEOE, Joan Rosell, que en la seva intervenció a Sitges es va sumar a la demanda de diàleg entre els governs espanyol i català. Tot i evitar manifestar-se sobre la consulta, Rosell va subratllar la necessitat de no fer cap moviment fora de la legalitat. Amb tot, també va destacar que les lleis no són “inmortals” i s'han d'adaptar a les necessitats de cada moment, en referència a una eventual modificació de la Constitució

e. garcia
Darrera actualització ( Dissabte, 31 de maig del 2014 02:00 )