El Punt Avui

Gallego demana al govern que desobeeixi la llei Wert

El secretari general de CCOO demana a Rigau que blindi l'escola catalana

Recorda que el model d'immersió lingüística té el suport majoritari

Manté que la Generalitat ha d'aturar les retallades

12/06/14 02:00 BARCELONA - MIREIA ROURERA
El secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego Foto: ORIOL DURAN/ARXIU.

El secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, va demanar a la conselleria d'Educació que “desobeeixi” i no apliqui la sentència del TSJC que obliga les escoles a aplicar un 25% de les seves classes en castellà si un sol alumne ho demana. “El model d'immersió lingüística s'ha de mantenir” i la Generalitat “ha de blindar l'escola catalana”. Així ho va dir ahir en una entrevista a El Punt Avui Televisió, dies abans de la gran manifestació que ha convocat Som Escola pel català a l'escola.

Gallego va recordar que l'ús del català a l'escola té un amplíssim suport a Catalunya i que la immensa majoria entén que “l'ús del català està normalitzat, s'ha comprovat que és un puntal per garantir la igualtat d'oportunitats i la cohesió social” i, en tot cas, que aquest model “no es pot posar en qüestió”. “Tothom sap que no hi ha cap infant a Catalunya que acabi l'escola sense saber el castellà. Ara bé, si sortís sense saber el català això seria una desavantatge per a ell. S'ha comprovat que ensenyant en català es fomenta la igualtat.”

El secretari general de CCOO a Catalunya va explicar que el debat de la segregació per llengües a Catalunya va existir durant la Transició i que tant aleshores com ara a la resta de l'Estat tothom va veure clar que “el que realment és igualitari i promou la cohesió és la immersió lingüística i que hi hagi un únic model d'escola per a tothom”. Gallego, no obstant això, va recordar que, a part de la llengua, la llei Wert és negativa per molts altres aspectes. “Tanca currículums escolars difícils d'adoptar a l'entorn dels alumnes, elimina la participació de pares i mares, dels consells escolars, a l'escola... tot això és un pas enrere”. Per no parlar, va dir, de les “cada vegada pitjors condicions del professorat”. En aquest punt, Gallego també va ser molt crític amb el govern català, al qual va demanar que “no acati el tema de la llengua de la llei Wert però tampoc altres aspectes de la llei” i va apostar per “posar-nos tots d'acord”.

“Hem de fer un model d'escola catalana que garanteixi la participació dels pares, amb més drets per als professors, en què es mantingui l'autonomia dels centres i es reconeguin les tasques docents del professorat”, va dir. Va recordar que “on els docents són valorats els resultats de l'ensenyament són més positius ”.

Joan Carles Gallego va defensar l'escola pública, que és l'única , va dir, que garanteix les mateixes oportunitats a tothom al marge del seu origen.

Darrera actualització ( Dijous, 12 de juny del 2014 02:00 )