El Punt Avui

Verhofstadt vol Ciutadans

El cap de files dels liberals pretén acceptar en el grup parlamentari els sis eurodiputats de Ciutadans i UPD malgrat el rebuig de Convergència

La possible incorporació de l'N-VA flamenca podria compensar l'ofensiva per intentar neutralitzar Tremosa

Nerviosisme a CDC, que té la intenció de batallar fins al final

01/06/14 02:00 BRUSSEL·LES - ALBERT SEGURA
Ramon Tremosa i Guy Verhofstadt en un míting a Vic d'aquesta passada campanya per a les eleccions europees Foto: P.M. / ACN.

De defensar el dret a decidir dels catalans (tot i que amb la boca petita, calculadament ambigu durant la campanya electoral), a voler asseure's amb Ciutadans i UPD al Parlament Europeu. Guy Verhofstadt, el cap de files dels liberals a Brussel·les, i el seu equip s'han decidit a acceptar que els sis eurodiputats d'Albert Rivera i Rosa Díez formin part del seu grup parlamentari si volen. Convergència i el PNB s'hi oposen i es neguen a donar per perduda una batalla que s'ha de resoldre aquest juny, però tres fonts diferents de l'entorn de l'expremier belga adverteixen que no tenen res a fer. També al carrer Còrsega admeten que “serà molt i molt difícil evitar-ho”.

L'Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE) ha perdut 19 escons aquest 25-M, un 23% de la seva representació a l'eurocambra (el mateix càstig que els populars, que s'han deixat un 22%). I això ha acabat de convèncer Verhofstadt i el seu gabinet, necessitats d'eurodiputats, per no fer fàstics a Ciutadans i UPD. “S'han decidit a deixar-los entrar perquè volen tenir un grup que sigui al més gran possible”, compensar el desgast a les urnes i poder mantenir part del seu pressupost i influència (presidències de comitès, informes, personal, finançament públic...) i força negociadora davant de populars i socialdemòcrates. “És una qüestió de números: com més eurodiputats, més poder, i CDC i el PNB només n'aporten dos”, avisen.

Ciutadans ja ha demanat formalment l'ingrés, segons confirma l'ALDE. Convergència ho nega, però Juan Carlos Girauta, número dos de Javier Nart i nou eurodiputat, ja demana a Ramon Tremosa que vagi fent les maletes si no li agrada. “Té raó Tremosa quan sosté que CDC i Ciutadans som incompatibles, per això li demano la mínima coherència d'abandonar l'ALDE”, va escriure al Twitter. I encara: “Parafrasejant elsseparatas, em manifesto radicalment contrari a la permanència de CDC a ALDE.” UPD està negociant també la seva adhesió.

Abans d'acceptar-los definitivament, Guy Verhofstadt “demanarà l'opinió” a Ramon Tremosa i Izaskun Bilbao, del PNB, “però en cap cas no tenen dret de vet”, adverteixen les fonts consultades. El liberal flamenc necessitarà el suport de dues terceres parts dels eurodiputats del grup per poder obrir les portes a Ciutadans i UPD, i el seu equip assegura que no li costarà gens aconseguir-ho i que “Convergència perdrà” aquesta votació interna. La primera reunió se celebrarà aquest dimarts que ve a Brussel·les, però la constitució de grup parlamentari no es farà fins a finals de juny.

Els arguments

El nerviosisme de Convergència va tornar a quedar en evidència abans-d'ahir, quan el partit va emetre un comunicat en què negava que Ciutadans i UPD haguessin estat acceptats a l'ALDE, tot i que només s'havia fet públic que Verhofstadt seria favorable al seu ingrés, però en cap cas que ja s'hagués aprovat. CDC argumenta que els liberals europeus van expulsar del seu grup l'any 2009 els 12 eurodiputats de la Lliga Nord i l'abril passat una eurodiputada austríaca per haver-se presentat amb un partit populista. Però l'equip de Verhofstadt respon que “no té res a veure, no és comparable”.

CDC es queixa que compartir escó amb Ciutadans i UPD “serà una font constant de conflictes”. Però al líder dels liberals no el preocupa que tinguin una opinió radicalment oposada sobre el dret a decidir i la possible independència de Catalunya. “No serà un problema per al grup, no ens preocupa; no interferirem en aquest afer intern que s'ha de resoldre a Espanya, no a Brussel·les”, remarquen.

Els sis eurodiputats de Rivera i Díez podrien neutralitzar Tremosa i Bilbao i impedir que el tercer grup de l'eurocambra segueixi donant suport al procés i col·laborant amb la Generalitat. Només la possible incorporació de l'N-VA flamenca podria compensar aquesta ofensiva de Ciutadans i UPD per intentar controlar l'ALDE: els independentistes de Bart De Wever, que han guanyat les eleccions a Bèlgica, també estan negociant amb Verhofstadt la incorporació al grup dels seus quatre eurodiputats. Amb CDC i PNB sumarien sis escons, els mateixos que Ciutadans i UPD.

6
Són els eurodiputats
que, en total, va aconseguir Ciutadans (dos) i UPD (quatre) en les eleccions europees de diumenge.
Darrera actualització ( Diumenge, 1 de juny del 2014 02:00 )