El pUNT aVUI

Homs anima els expatriats a explicar el procés

06/06/14 02:00 ALBERT LLADÓ ROMERO
Homs, amb Maryse Olivé, delegada de la Generalitat a ParísFoto: ACN.

En una visita a la seu catalana del govern de la Generalitat a París, el conseller de la Presidència i portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, va exhortar durant la nit de dimecres els expatriats catalans a l'Estat francès i a la capital a explicar al món el que passa a Catalunya. “Normalment som hipercrítics quan parlem de casa amb els de casa, i la defensem quan som fora”, va comentar a tall d'anècdota, amb referència a aquells catalans que fan d'ambaixadors oficiosos del país a l'estranger.

El conseller es va felicitar dels resultats de les eleccions europees a Catalunya, on, va explicar, la composició del país és “plural i diversa, amb una gran immigració” que ha sabut cohesionar-se per treballar en “un projecte col·lectiu i comú, no basat en ètnies, religions o races”. La referència no era gratuïta en un país, França, on els comicis comunitaris van comportar l'auge del Front National, amb un discurs populista, ultraconservador, i d'extrema dreta pel que fa a l'accés dels immigrants al país.

Acompanyat durant tot el dia per la delegada de la Generalitat a França i Suïssa, Maryse Olivé, i del secretari d'Afers Exteriors, Roger Albinyana, Homs va participar al matí en la jornada inaugural de la Global Conference celebrada a Fontevraud, petita localitat situada a 300 km al sud de París, i va mantenir diverses reunions durant el dia d'ahir. Durant la trobada a Fontevraud, el conseller va reconèixer que França és un dels grans estats on Catalunya més ha d'explicar el seu procés.

“Hi ha països de l'entorn on el que planteja Catalunya s'entén, i d'altres on genera dubtes”, va reconèixer, amb referència a l'Estat francès. Durant la seva intervenció, a més, el conseller va explicar que durant “molt de temps” el país havia intentat trobar el reconeixement identitari dins de l'Estat espanyol, però que s'havia arribat a la conclusió que calia buscar-lo en el context global i europeu. “Cal transmetre el missatge del que està fent Catalunya per la via clarament pacífica, de la seva voluntat de ser responsable per si mateixa, i és bàsic fer-ho també a França”, va dir, per establir-hi un “bon veïnatge”.

Darrera actualització ( Divendres, 6 de juny del 2014 02:00 )