El Punt Aui

Mas: “És tan important què reivindiquem com el com”

El president reivindica el pacifisme del procés català en la recepció a les colles que demà seran a l'exterior

Recorda que Catalunya s'ha guanyat el dret a votar

07/06/14 02:00 BARCELONA - DAVID BRUGUÉ
El president Mas, amb Muriel Casals, Mascarell i representants de les colles Foto: ORIOL DURAN.
Notícies relacionades

Al calendari sobiranista hi ha diverses dates que
marquen fites en el camí per aconseguir el dret a decidir. Demà és una d'aquestes dates, amb l'aixecada de castells a set capitals europees per reivindicar que els catalans puguin votar. I com que es tracta d'una data simbòlica, el president de la Generalitat, Artur Mas, va rebre ahir a Palau els organitzadors de la iniciativa: els representants d'Òmnium Cultural i la Coordinadora de Colles Castelleres. Mas va insistir en el fet de donar les gràcies als participants per una cosa que ell considera clau, que és donar a conèixer a l'exterior el procés català, que s'està produint, va dir, de manera exemplar. “Tan important és què demanem i quan ho volem fer, com la forma com es demana”, va asseverar. Una forma de fer que, va dir, ha causat un gran impacte al món.

Precisament, aquesta va ser la idea sobre la qual va insistir amb més força el president: els catalans han de demanar poder votar d'una forma “amable, constructiva, pacífica, de bon rotllo. No hem d'estar ni empipats ni dolguts, tot i que tenim moltes raons per estar-ne”. Va posar d'exemple la Via Catalana de la passada Diada i també el món casteller. Un símbol de la cultura i la identitat catalana que permetrà posar, altre cop, les aspiracions de la majoria de població al punt de mira de la comunitat internacional. És el que ell va anomenar “cops d'efecte”, i l'aixecada de castells n'és un. Això, a banda de la feina que fa el govern a través dels mitjans internacionals o els viatges institucionals, però va agrair la implicació de la societat civil. Aficionat com és a fer símils, va aprofitar per recordar com quatre partits diferents –CiU, ERC, ICV i la CUP– van fer pinya per acordar la data i la pregunta múltiple per a la consulta del 9 de novembre vinent. “Sereu els ambaixadors del procés català, i estic segur que fareu un paper magnífic en reivindicar una causa justa, legítima i, esperem, legal que els catalans ens hem guanyat durant segles”, va concloure Mas.

Mocador commemoratiu

Els representants de la Coordinadora de Colles Castelleres van entregar al president i al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, un mocador casteller que s'ha elaborat especialment per a l'ocasió. Tot i que no se'l van arribar a posar, van mostrar la inscripció que porta amb el lema de la iniciativa: Catalans want to vote [els catalans volem votar]. La coordinadora també va insistir en la importància de les actuacions que es faran demà. Des de l'entitat, es va assegurar que no s'entén per què l'Estat es nega a canviar una llei a mida per així no canviar l'statu quo actual, i es va recordar que més d'una setantena de colles en total s'hi han afegit. Això, van dir, no és casualitat. És l'exemple que les colles són entitats obertes, que lluiten per la cohesió social, el treball en equip i la superació. En definitiva, els valors democràtics.

Qui també estava visiblement satisfeta de com ha acabat sortint tot era la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals. Va recordar que allò que havia començat com “una idea boja” havia anat prenent forma fins a convertir-se en una realitat. “Volem ensenyar al món una de les coses més boniques que tenim, els castellers, com a símbol de la capacitat de fer pinya per aixecar-nos i tocar el cel. I el nostre cel està clar: els catalans volem votar”, va concloure Casals, que demà llegirà un manifest des de la Sagrada Família de Barcelona sobre la voluntat dels catalans a decidir el seu futur.

Suport des de Ginebra

Una de les ciutats on demà hi haurà actuació castellera és Ginebra. Una cita que ha coincidit amb la presència a la ciutat
del conseller de la Presidència, Francesc Homs. Des d'allà, el també portaveu del govern va assegurar que les actuacions donaran un plus de legitimitat i simpatia al procés català. “Aquesta serà l'expressió plàstica de la base social del moviment actual Catalunya, i de ben segur que cridarà l'atenció i ajudarà als que llavors ens toca anar als despatxos a intentar explicar
Catalunya”, va afirmar.
Va afegir que el procés sobiranista és irreversible, pacífic i en positiu, i que els suïssos queden “absolutament descol·locats” quan l'Estat espanyol, que és un estat democràtic, s'oposa a conèixer la voluntat dels catalans.
Va concloure que el procés té un esperit de construcció i no de ruptura, i que “tota nació sent la necessitat d'un estat que li sigui favorable”.

LES FRASES

Des del 2012 el poble català s'ha expressat d'una manera exemplar que ha causat impacte
a l'exterior
Expliquem al món
que només volem votar i decidir. Ens
ho hem guanyat durant segles
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Els catalans tenim la capacitat de fer pinya, aixecar-nos i tocar el cel. I el cel és que puguem votar
Muriel Casals
PRESIDENTA D'ÒMNIUM CULTURAL

Set capitals europees i més d'una setantena de colles

La celebració del Catalans want to vote no ha estat cap casualitat. Ha estat el resultat de la feina de mesos i, sobretot, de la implicació de les colles castelleres. Finalment seran més d'una setantena les que s'hi implicaran i actuaran. No totes seran a les capitals europees, sinó que la majoria actuaran en més d'una quarantena de municipis catalans que s'han sumat a la iniciativa i que tindran el seu epicentre a Barcelona. A la capital catalana hi actuaran els castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa, els Castellers de Sabadell i els de la Sagrada Família. Els espais principals seran el temple de Gaudí i la plaça Sant Jaume, tot i que també hi haurà activitats als barris de Gràcia i el Born.

Pel que fa a l'exterior, la Colla Joves dels Xiquets de Valls seran a Londres, la Colla Vella dels Xiquets de Valls seran a París, els Xics de Granollers actuaran a Berlín, els Castellers de Vilafranca ho faran a Brussel·les, els Xiquets de Reus es desplacen a Ginebra, els Castellers de Sants, a Lisboa i, finalment, els Bordegassos de Vilanova aixecaran castells a Roma.

En total es mobilitzaran unes 5.000 persones del món casteller, tot i que als països estrangers només s'hi desplaçaran un miler. Els 4.000 restants seran per les localitats catalanes, entre altres Rubí, Blanes, Altafulla, Torredembarra i Salses, a la Catalunya del Nord. S'ha disposat de l'ajut de casals catalans i de l'ANC.

Darrera actualització ( Dissabte, 7 de juny del 2014 02:00 )