El Punt Avui

Els partits acorden models nous de consulta ciutadana

La llei que ha de donar cobertura legal al dret a decidir obté el primer consens polític per poder convocar fòrums, enquestes i audiències

Divendres vinent començaran a abordar el 9-N

07/06/14 02:00 BARCELONA - EMMA ANSOLA
Els diputats Rull i Pedret (dret) en una reunió per redactar la llei de consultes Foto: M.P.

Tots els partits polítics, a excepció de Ciutadans, que es va autoexcloure del grup de treball, van arribar ahir a un primer acord pel que fa al redactat de la nova llei de consultes no referendàries. Es tracta del títol III, que aborda els diferents models de participació ciutadana agrupats en tres modalitats: enquestes, fòrums i audiències. El diputat de CiU Josep Rull va valorar positivament l'esforç per assolir el consens en aquest apartat.

Amb el vistiplau dels partits, la reunió de la setmana vinent ja podrà estar dedicada exclusivament a l'àmbit de les consultes i per tant s'entrarà de ple en el debat sobre el 9-N, l'apartat més polèmic de la llei i amb les posicions més confrontades entre els partits del bloc sobiranista (CiU, ERC, ICV i la CUP) i els del constitucionalista (el PSC, el PP i C's).

Un dels objectius és donar cobertura legal a la celebració de la consulta d'autodeterminació, però la nova normativa va més enllà per tal de desenvolupar i poder donar compliment a l'article 122 de l'Estatut, que dóna competències a la Generalitat en tot tipus de mecanismes de participació. Tanmateix, i pel que fa a la modalitat de la consulta, l'ús del padró així com el contingut de la pregunta del 9-N, la independència de Catalunya, són els principals obstacles que es trobaran els polítics i els juristes per poder salvaguardar la llei del més que previsible recurs que presenti el govern espanyol. És per això que el PSC, per boca del diputat Ferran Pedret, assegurava ahir que “el text de la llei, en si mateix, no serà problema, però sí l'ús que se'n faci”, en al·lusió al decret de convocatòria del 9-N. I és que es preveu que la nova llei no entri al detall de la consulta en majúscules per tal d'evitar-ne la suspensió. La concreció del 9-N serà objecte, per tant, del decret de convocatòria.

LA FRASE

El text de la llei de consultes no serà el problema, però sí l'ús que se'n faci
Ferran Pedret
DIPUTAT DEL PSC

Promoure'ls costarà vint mil signatures

L'article 6 de l'esborrany de la llei, que ahir va assolir un primer consens polític, recull els requeriments perquè la ciutadania pugui demanar a la Generalitat la convocatòria d'un mecanisme de participació, ja sigui mitjançant la convocatòria d'una enquesta, una audiència o un fòrum. Així, ahir es va acordar que si es convoqués l'activitat en tot l'àmbit nacional es demanaria a la ciutadania o a un col·lectiu determinat un mínim de vint mil signatures. La xifra se sotmetrà ara a la valoració de les entitats municipalistes. A tall d'exemple, una iniciativa legislativa popular necessita actualment cinquanta mil signatures.

Darrera actualització ( Dissabte, 7 de juny del 2014 02:00 )