El Punt Avui

CRÒNICA

Forcades somia un nou 14 d'abril

07/06/14 02:00 SERGI PICAZO
Teresa Forcades, ahir, a la presentació del seu nou llibre d'assaig Foto: O. DURAN.

El 14 d'abril de 1931 unes eleccions municipals van donar un tomb al país amb la victòria dels partits republicans i la caiguda de la monarquia. Durant la Transició espanyola, el règim postfranquista va voler evitar-se un ensurt i va posposar les municipals per fer abans unes eleccions al Congrés més controlables. Aquest any podria tornar-se a repetir un nou 14 d'abril barrejant ingredients com el republicanisme, la fi del bipartidisme i l'auge independentista? La monja benedictina Teresa Forcades, aprofitant la presentació del seu darrer llibre És a les nostres mans, va reivindicar ahir que el país viu “un moment de possibilitats” i que és més necessari que mai “un front unitari d'esquerres a les municipals del proper mes de maig”.

Forcades, una de les impulsores del Procés Constituent, sempre ha reivindicat la unitat electoral dels partits i moviments socials partidaris “d'avançar cap a la justícia social”. Ahir, però, va concretar que la finestra d'èxit serien les municipals. “El calendari ens dóna una oportunitat. Cal articular el malestar social existent en una alternativa política”, reclama. “Tot i que els projectes unitaris sempre són reptes difícils”, lamenta. El Procés Constituent demana una candidatura electoral unitària entre ICV-EUiA, la CUP i activistes socials. Ara Forcades hi afegeix el Podem, de Pablo Iglesias.

El nou assaig de Forcades, editat per DAU, expressa el seu pensament sobre el capitalisme, l'Església i el nacionalisme a Catalunya. Aquesta veu crítica, vestida sempre de monja en gris i negre, inicia la gira de presentacions d'un llibre de reflexions seves resumides en una sola: “Cal qüestionar a fons el món que ens envolta.”

Darrera actualització ( Dissabte, 7 de juny del 2014 02:00 )