El Punt Avui

El govern espanyol burxa Duran per l'abstenció de CiU

Santamaría insta la federació a repensar el vot

Respon a la queixa de tracte injust amb onze milions per a peatges

07/06/14 02:00 MADRID - MONTSE OLIVA
Soraya Sáenz de Santamaría, ahir, després del consell de ministres Foto: EFE.

La mala maror que ha provocat dins l'executiu espanyol la decisió de CiU d'abstenir-se en la votació de la llei orgànica d'abdicació del rei Joan Carles es va tornar a fer evident ahir quan la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va exhortar la federació a repensar el seu vot tot emfasitzant que no es bo barrejar debats i avisant-los que no poden quedar al marge d'un fet “històric”. Segons Santamaría, el que es planteja al Congrés és una decisió “personalíssima” del monarca, i CiU hauria de limitar el seu vot a aquest assumpte; “si no, la posició es pot arribar a fer incomprensible, i a més no sembla oportuna”, va reblar.

Després que dimecres passat el president espanyol, Mariano Rajoy, acusés Artur Mas de fer política “petita”, la número dos del seu govern va obviar la possibilitat que el president català pugui no anar a la proclamació de Felip VI –està intentant quadrar l'agenda– i va dirigir la rèplica al portaveu de la federació, Josep Antoni Duran i Lleida, el qual ha admès que no se sentia còmode ni amb un sí ni amb una abstenció, alhora que insistia en les raons de “fons i de forma” per justificar que finalment no donin suport a l'abdicació.

Així, davant la queixa de Duran que l'Estat tracta injustament Catalunya, Santamaría li replicava amb una decisió que va prendre ahir el Consell de Ministres: destinar onze milions d'euros al rescat de peatges. “El govern espanyol es preocupa pels catalans”, reblava la vicepresidenta. I hi afegia que aquest és només un exemple, amb el benentès que, segons l'executiu espanyol, cada setmana es prenen decisions que beneficien els catalans. En tot cas, si bé sonava més a advertència que a conciliació, Santamaría concloïa dient que espera que aquest últim episodi no malmeti més les complicades relacions entre els governs de Rajoy i de Mas. Mentrestant, enmig de la polèmica sobre el vot de CiU, el conseller Francesc Homs assegurava que el principal motiu del relleu a la corona és l'interès del rei Joan Carles de mantenir “el negoci familiar”.

Els socialistes, retratats

D'un en un i en veu alta, els diputats del Congrés hauran de pronunciar-se sobre la llei. D'aquesta manera, els diputats del PSOE díscols amb la decisió de la direcció de votar sí s'hauran de retratar. La votació serà finalment nominal perquè així ho han demanat l'Esquerra Plural i el grup mixt, i el dia abans del ple el PSOE reunirà els seus per intentar aplacar les veus critiques.

“Es tracta d'una portada innòcua”

Albert Monteys, fins ara director d'El Jueves, va declarar ahir a El Punt Avui Televisió: “No entenc la censura de la portada d'El Jueves, si la comparem a la que ens van segrestar, la considero innòcua.” Monteys ha presentat la dimissió per la censura de la coberta de l'últim número, on surt Joan Carles col·locant una corona d'excrements al seu fill. Han seguit el seu gest, el dibuixant de la portada, Manel Fontdevila, i 14 autors més. Segons Monteys, RBA, editora de la publicació, els permetia posar a dins el que volguessin. “Crec que no volen molestar certs cercles, per això deixen llibertat a dins i controlen la portada.”

Darrera actualització ( Dissabte, 7 de juny del 2014 02:00 )