El Punt Avui

Junqueras creu que el no de l'Estat afavoreix la consulta

El president d'ERC assegura que la posició del PP i el PSOE “ ens fa més fàcil explicar al món que volem votar”

El consell nacional dels republicans va celebrar l'èxit del resultat a les europees

08/06/14 02:00 BARCELONA - E.ANSOLA
Terricabras

El bon moment que passa la formació republicana arran dels resultats de les europees es va fer palès ahir en la celebració del consell nacional presidit per Oriol Junqueras. El cap de files dels republicans va ser rebut amb aplaudiments i clams a favor de la independència per part d'una militància que té els ulls posats en la comunitat internacional com un dels possibles valedors de la consulta sobiranista del 9 de novembre davant la negativa de l'Estat espanyol a donar-hi suport.

Per aquest motiu, les declaracions del PP i el PSOE en contra de la consulta es veuen ara com una oportunitat per explicar al món la reivindicació catalana.“Negant-nos la consulta ens neguen la democràcia”, explicava el líder dels republicans, que es mostrava convençut davant la militància que internacionalment s'entendrà que “la democràcia és més legitima que la no democràcia i, per tant, el vot és més legítim que la seva prohibició”, va afegir pocs minuts abans que l'executiva aprovés una proposta de resolució en contra del pròxim regnat de Felip VI (més informació, en les planes d'aquesta secció).

Més presència a Europa

Amb aquest “cop de mà” de l'Estat espanyol al projecte polític català, Junqueras va tornar a reiterar la importància de concentrar els esforços i els missatges a favor del 9-N i més després d'uns resultats electorals europeus que “ens reforcen les oportunitats”. “Hem multiplicat per quatre els resultats del 2009, la qual cosa ens permetrà tenir un paper més important al Parlament Europeu”, apuntava el republicà.

Però l'èxit dels resultats electorals també han comportat a ERC la gestió de “sentiments contradictoris”, tal com va explicar Junqueras, ja que per una banda es troben defensant “la legítima esperança del procés que es viu al país i, per l'altra, l'existència d'una realitat econòmica i social que és molt dura”, va lamentar. La solució, un cop més, serà “la independència, imprescindible per resoldre els problemes que tenim”, va apuntar el republicà.

Junqueras va evitar al llarg del discurs fer cap referència a l'actual context històric que es viu a l'Estat espanyol arran de l'abdicació de Joan Carles I, però sí que va optar per deixar clar el paper d'ERC aprovant una resolució contrària a la de la corona. L'únic missatge que es va llençar al futur monarca va ser la petició que respecti la consulta i el resultat de les urnes. Unes paraules que es fan ressò de les pronunciades per Mas en la declaració institucional el mateix dia de l'abdicació de Joan Carles I i amb les quals va demanar a Felip VI “tolerància” respecte a la voluntat dels catalans.

Terricabras, vicepresident dels Verds a Europa

El candidat d'ERC en les últimes eleccions europees, Josep-Maria Terricabras, serà escollit dimarts vinent vicepresident primer del grup dels Verds al Parlament Europeu, segons va explicar el president dels republicans, Oriol Junqueras, durant la seva intervenció al consell nacional.

Junqueras va celebrar que un “independentista català” tindrà un lloc de primer ordre al Parlament Europeu i un paper institucional “molt més rellevant”.

Sempre segons Junqueras, aquest nou càrrec de Josep-Maria Terricabras obligarà el ja eurodiputat a fer molta tasca institucional en l'hemicicle europeu”. Conjuntament amb Terricabras, els resultats electorals també van permetre l'entrada a l'hemicicle del número dos dels republicans, l'exsocialista, Ernest Maragall. “Hem d'estar contents pel país”, va dir Junqueras, que també es va referir als bons resultats de la formació republicana obtinguts a les Illes Balears, fet que demostra que som als Països Catalans.

Darrera actualització ( Diumenge, 8 de juny del 2014 02:00 )