El Punt Avui

Un altre cop d'efecte

L'aixecada de castells a set capitals europees i 49 municipis catalans culmina una altra jornada històrica en favor del dret a decidir

Vora de 5.000 castellers de més de 70 colles es mobilitzen en la iniciativa d'Òmnium

09/06/14 02:00 BARCELONA - D. BRUGUÉ

Primer va ser la manifestació de la Diada i després van seguir el Concert per la Llibertat i la Via Catalana. Ahir es va sumar una nova marca en el calendari de jornades històriques en favor del dret a decidir dels catalans: les actuacions castelleres que es van fer a París, Londres, Ginebra, Brussel·les, Roma, Lisboa i Berlín, a més de 49 poblacions catalanes amb Barcelona com a epicentre. El lema Catalans want to vote es va fer visible simultàniament a les dotze del migdia a tots aquests llocs gràcies a la implicació dels més de 5.000 castellers d'una setantena de colles. La Colla Joves dels Xiquets de Valls va aixecar un 5 de 7 a Londres apadrinada per l'historiador Paul Preston; els Xics de Granollers, la mateixa figura amb el suport de l'entrenador Pep Guardiola des de Berlín; la Vella dels Xiquets de Valls, un 4 de 8 escudats pel músic Jordi Savall a París, i l'actor Sergi López va seguir el 3 de 8 dels de Vilafranca a Brussel·les. Els Xiquets de Reus van fer un 4 de 7 des de Ginebra amb l'actor Joan Mompart de padrí, mentre que a Lisboa els Castellers de Sants van aixecar un 3 de 8 sota la tutela del dramaturg Helder Costa, i a Roma els Bordegassos de Vilanova es van atrevir amb un 4 de 7. A Barcelona, es va veure un 3 de 7.

En totes les poblacions es va llegir un manifest en favor del dret a decidir. Des de la Ciutat Comtal l'encarregada va ser Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, que ha estat l'entitat que ho ha promogut amb l'ajut de la Coordinadora de Colles Castelleres, els casals catalans i les seccions a l'exterior de l'ANC. En el manifest s'insisteix que els catalans s'han expressat pacíficament i que són partidaris de resoldre “aquesta anomalia” amb un consulta que l'Estat ha negat reiteradament, així com el diàleg per “buscar una sortida a un clam massiu a Catalunya”. Per això reclamen el suport dels països europeus amb una petició: “Ajudeu-nos a fer pinya.”

Darrera actualització ( Dilluns, 9 de juny del 2014 07:38 )