El Punt Avui

Galdric Peñarroja explica els secrets de la gigafoto

El coordinador del projecte de fotografiar la Via Catalana fa una xerrada per divulgar com es va fer la macrofotografia i per commemorar el Dia dels Arxius

09/06/14 00:00 GIRONA - EVA MOYANO
Santos, Llach, Portabella, Carod a l'inici de la via Catalana l'11-9-2013 Foto: FRANCESC MUNTADA.

Girona celebra avui el Dia Internacional dels Arxius amb la conferència Els secrets de la gigafoto de la Via Catalana, a l'Arxiu Municipal de Girona (19.30). La xerrada serà a càrrec de Galdric Peñarroja Sánchez, fotògraf i coordinador del projecte de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). De la idea al resultat, fotografiar la cadena humana va suposar un total de 107.038 fotografies, que van generar vuit milions de fitxers.

Galdric Peñarroja ha explicat que la idea de la gigafoto la van concebre a mitges amb el seu company i coordinador de comunicació de l'ANC Ferran Civit. A més dels problemes tècnics que van anar sorgint, recorda que “la idea en si era un gran repte, ja que s'havien de cobrir visualment quatre-cents quilòmetres, en un interval de temps reduït”. A banda d'això, una de les dificultats principals era que els més de 1.800 voluntaris es repartissin al llarg de tota la via per “evitar pols mediàtics i no deixar trams descoberts.” El treball de postproducció, la recopilació i el muntatge de les imatges va ser un camí incert i caòtic, però “al final van veure la llum” gràcies a l'ajuda de diversos professionals, com ara l'estudi de muntatge audiovisual Andròmines i el grup de recerca de visió per ordinador de la UdG, Vicorob. La gigafoto es va projectar per El Punt Avui TV i es pot veure al web de l'ANC des de l'abril.

Dia Internacional dels Arxius

Amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, des d'avui fins divendres els arxius catalans obren les portes i organitzen diverses activitats culturals per donar a conèixer la seva tasca a tots els ciutadans. Entre els actes previstos, hi ha la presentació del projecte ‘Mirades d'ahir' a l'Arxiu Municipal de Lloret de Mar, que mostra imatges antigues dels lloretencs; l'exposició ‘Monestirs urbans en temps de guerra, del 1691-1718' a la capella de Santa Àgata del Museu d'Història de Barcelona, i la jornada de portes obertes a l'Arxiu Nacional de Catalunya, que inclou una visita guiada per les instal·lacions, la mostra d'una selecció dels documents més significatius de l'arxiu i tallers infantils. També presenten exposicions els arxius comarcals de la Ribera d'Ebre i de la Segarra.

Darrera actualització ( Dilluns, 9 de juny del 2014 00:00 )