El Punt Avui

Maniobra jurídica de Mas per protegir el món local

El govern aprova un decret llei per contrarestar la llei de racionalització espanyola

Pretén protegir la prestació de serveis públics “essencials”

18/06/14 02:00 BARCELONA - O.A.-ETXEARTE
El president de Grífols i el president de la Generalitat a Carolina del Nord Foto: ACN.

Contraatac jurídic per protegir les competències municipals en la prestació de serveis públics “essencials”. El govern d'Artur Mas va aprovar ahir un decret llei per mitigar la incertesa que ha provocat la llei espanyola de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL). Es tracta d'una iniciativa tramitada per una via d'urgència per donar cobertura legal a actuacions municipals que dificulta la norma estatal i que tenen a veure amb la prestació de serveis socials, ensenyament, polítiques d'immigració, d'ocupació i de defensa de consumidors. El portaveu del govern, Francesc Homs, va aclarir que és una “eina transitòria” per protegir els ajuntaments fins que el Parlament hagi aprovat la llei de governs locals.

El decret llei, que segons el govern s'ha consensuat amb les entitats municipalistes, pretén esvair la “incertesa jurídica” que ha introduït la LRSAL, que permet que cada poble o ciutat faci una interpretació diferent de la norma. Homs va al·legar que la llei no deixa que els ajuntaments justifiquin despeses per determinades competències que la Generalitat no pot suplir perquè no pot gastar més amb la soga de l'objectiu de dèficit. Una situació que l'executiu català troba “perversament absurda”. En concret, el decret defineix les potestats del món municipal, les delegades de l'administració de la Generalitat i les que els ajuntaments poden assumir si se'n compleixen els requisits.

El president alerta d'un “conflicte civilitzat” pel 9-N

El president de la Generalitat, Artur Mas, va avisar ahir des dels Estats Units que hi haurà un “conflicte civilitzat” si el govern espanyol veta la consulta del 9-N. Mas va refermar la seva intenció de tirar endavant el procés “diguin el que diguin” a Madrid. El president responia el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, que va deixar anar que “oferir” una consulta “que no és viable” tindria “conseqüències catastròfiques en termes econòmics”. Per Margallo, la del dret a decidir “no és una opció raonable” i no se n'ha de parlar. El president i conseller delegat de Grífols, Víctor Grífols, va defensar la necessitat que es faci una consulta “amb dignitat”. El president de la Generalitat va assistir a la inauguració d'una planta de l'empresa a Carolina del Nord.

Darrera actualització ( Dimecres, 18 de juny del 2014 02:00 )