El Punt Avui

CDA prepara l'autonomia aranesa dins l'estat català

Convergència Democràtica Aranesa referma el suport al procés sobiranista

Assenyala com a principal objectiu polític aconseguir una autonomia avançada dins d'un estat català plurinacional

10/06/14 00:00 VIELHA E MIJARAN - DAVID MARÍN
Josep Rull , secretari d'organització de CDC, diumenge amb Àlex Moga –esquerra– i Carles Barrera, síndic d'Aran Foto: ACN.

Convergència Democràtica Aranesa-Partit Nacionalista Aranès (CDA-PNA), primera força política a la Val d'Aran i partit associat a CDC, no només vol que l'Aran no es despengi del procés d'autodeterminació iniciat a Catalunya, sinó que s'ha fixat com a objectiu polític treballar activament perquè el futur estat català que pugui resultar del procés tingui caràcter plurinacional i l'Aran disposi d'una autonomia moderna i avançada. “L'aranesisme està cridat a fer front a un dels majors reptes que hem viscut com a identitat en els darrers segles i a aprofitar l'oportunitat històrica”, ha explicat Àlex Moga, secretari general de CDA i alcalde de Vielha, que diumenge va presidir la convenció nacional del partit aranès durant la qual es va aprovar un document de 10 objectius polítics que renoven el múscul ideològic del partit per als anys vinents.

El document Camí de l'aranesisme modern, aprovat durant la trobada, manifesta el seu suport al posicionament de CDC sobre el dret a decidir i aposta per un doble oc –sí, en aranès– en el referèndum. En el seu desè punt, el treball conté l'estratègia que, segons CDA, hauria de seguir el nacionalisme aranès davant la consulta del 9-N i el procés iniciat per Catalunya cap a la possible constitució d'un estat independent. CDA veu aquest possible estat català com una oportunitat per “enfortir els nostres drets, les nostres institucions, projectar la nostra identitat i expandir el nostre sentiment”, cosa que es vol aconseguir a través d'una “entitat territorial autònoma” moderna i avançada, amb capacitat legislativa i executiva, amb una major capacitat econòmica i financera, amb estructures internes independents i també amb capacitat exterior per relacionar-se amb Espanya i amb la Unió Europea, especialment amb la resta de pobles d'Occitània.

El document proposa apostar pel catalanisme com a “identitat nacional que millor ens ha entès i que ens ha retornat allò que era nostre”, en referència al restabliment de les institucions araneses a partir de l'Estatut del 79”. És per aquest motiu que aposta per “saber estar al costat del poble català, tal com ja vam decidir fer fa uns segles”. Segons CDA, el procés català ha de conduir finalment també a un nou pacte entre Catalunya i l'Aran.

CDA governa el Conselh d'Aran i l'Ajuntament de Vielha i és la primera força política a la vall per davant de l'altre partit aranesista, Unitat d'Aran (UA), associat al PSC i que davant del procés català manté una posició més ambígua, exigint una consulta pròpia per a l'Aran si Catalunya finalment fa la seva.

LES FRASES

L'aranesisme ha estat fins avui una resistència de segles, i ara la Catalunya-estat ens dóna una gran oportunitat per fer un gran pas endavant
Podem assolir una autonomia avançada
i moderna, amb capacitat financera i projecció exterior, res a veure amb les de l'Estat espanyol
El document aprovat refà l'escala de valors aranesista i fa una nova proposta democràtica
Àlex Moga
SECRETARI GENERAL CDA
Darrera actualització ( Dimarts, 10 de juny del 2014 00:00 )