El Punt Avui

La justícia avala l'exercici de la sobirania fiscal a l'Ajuntament de Torroella

La mateixa jutgessa que ha acceptat el dret de Mont-ras a sumar-se a l'AMI denega ara un altre dels contenciosos ‘antisobiranistes' del govern estatal

13/06/14 02:00 TORROELLA DE MONTGRÍ - E. AGULLÓ
Els tres socis de govern de Torroella, Sílvia Comas, Jordi Cordon i Andrés Navarrete Foto: E.A.

El jutjat contenciós administratiu número 2 de Girona ha desestimat el recurs que va presentar la delegació del govern espanyol a Catalunya contra l'Ajuntament de Torroella de Montgrí per la resolució del ple del maig del 2013 en què s'acordava exercir la sobirania fiscal i ingressar els pagaments de l'IRPF i l'IVA a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), en comptes d'efectuar-los a l'Agència Tributària Espanyola (AEAT).

La magistrada que ha dictat la interlocutòria, la mateixa que també va avalar a finals de maig l'adhesió de Mont-ras a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), considera que l'acord del ple no és susceptible d'impugnació, ja que no es tracta d'un acte judicial ni administratiu en no produir-se efecte jurídic.

En la resolució, la jutgessa afirma que l'acord és “tan sols una moció de suport a una determinada campanya” que des del punt de vista del dret administratiu no comporta efectes jurídics concrets, ni crea deures, obligacions ni càrregues. Per aquests motius, creu que “cal considerar que no són fiscalitzables des del punt de vista estricte del dret administratiu”.

Amplíssima majoria

La moció contra la qual va recórrer l'Estat va ser presentada al ple conjuntament pels grups de CiU, L'EST, ERC, UPM i COET. I ni tan sols el PP –el soci de govern, Andrés Navarrete, es va abstenir– hi va votar en contra. L'acció s'emmarcava en la campanya de la plataforma Diem Prou perquè a llarg termini la Generalitat gestioni els tributs dels catalans, tot evitant que acabin a la hisenda estatal.

El primer ingrés d'impostos a l'ATC es va efectuar el 16 de setembre del 2013. Per visualitzar el màxim compromís institucional amb la voluntat del ple i la sobirania fiscal de Catalunya, l'alcalde, Jordi Cordon, que es va desplaçar fins a les dependències de l'ATC a Girona, va fer el tràmit personalment a la finestreta.

Respecte a la resolució, Cordon va manifestar: “La moció es va aprovar tenint en compte la legalitat, i confiava que el jutjat tombaria el recurs.” L'alcalde lamenta, però, la “utilització política” que l'Estat fa de la justícia –també per les despeses i la sobrecàrrega de treball per als jutjats– contra el procés sobiranista. El jutjat ha imposat les costes del litigi, de 3.390 euros, a l'Estat. “Si multipliquem l'import pel centenar de denúncies similars contra mocions sobiranistes, tot plegat suposa una despesa de més 350.000 euros, que acabem pagant tots els contribuents”, diu Cordon.

LA XIFRA

3.390
euros
és l'import de les costes del judici, que haurà de pagar l'Estat amb diners de tots els contribuents.
Darrera actualització ( Divendres, 13 de juny del 2014 02:00 )