El Punt Avui

En defensa de l'escola en català

Som Escola fa els últims preparatius per a la marxa a favor de la llengua de demà

Els organitzadors de la cercavila s'han proposat tenyir de verd el passeig de Sant Joan i els carrers del costat, i omplir-los de capgrossos

13/06/14 02:00 BARCELONA - RAÜL GARCIA I ARANZUEQUE
.....

Els organitzadors de la manifestació de demà en defensa del model d'escola en català estan enllestint els últims detalls d'una cercavila que confien que sigui multitudinària. Segons van explicar ahir des de Som Escola, a hores d'ara ja hi ha contractats un centenar d'autocars, que sortiran d'arreu de Catalunya, hi ha confirmada la participació de vint formacions de percussió, deu companyies de teatre de carrer, quaranta gegants, vint peces de bestiari popular i una cinquantena de gegantons d'escola.

Tot i estar immersos en ple final de curs, amb una atapeïda agenda d'activitats extraordinàries escolars i extraescolars, nombroses AMPA i entitats locals han organitzat les darreres setmanes tallers de capgrossos perquè els nens els llueixin en la cercavila de demà. Som Escola calcula que en la marxa hi haurà centenars de capgrossos fabricats en més de cinquanta tallers arreu del país.

La idea és convertir el passeig de Sant Joan i els carrers del costat en una “marea verda” gràcies a les més de 20.000 samarretes verdes que s'han venut per a l'ocasió i que serviran per finançar les activitats de Som Escola. Els assistents a la manifestació podran adquirir-ne demà mateix al lloc de la cercavila.

Sota el lema Per un país de tots, decidim escola catalana, la manifestació sortirà a les sis de la tarda del passeig de Sant Joan amb la Gran Via, a la plaça Tetuan, i acabarà al passeig Lluís Companys, al davant del parc de la Ciutadella, on es llegirà un manifest i hi haurà les actuacions del grup Macedònia, del pallasso Tortell Poltrona, de Gospel Gràcia, Mortimers i Lax'n'Busto, que seran presentats per l'actor Quim Masferrer. Els organitzadors recomanen accedir a la cercavila des de la Gran Via i el passeig de Gràcia.

La manifestació es va convocar arran de les últimes decisions judicials i polítiques que posen en qüestió el model d'immersió lingüística en català, com la del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) –que obliga cinc centres a impartir el 25% de les assignatures no lingüístiques en castellà– i la reforma educativa del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, que imposa el castellà com a llengua vehicular, juntament amb el català, a l'escola.

Som Escola va tornar a demanar ahir, en un comunicat, fermesa al Departament d'Ensenyament a l'hora de defensar “un model d'èxit de trenta anys” que ha estat “una eina clau per a la cohesió social, la igualtat d'oportunitats i la qualitat educativa, un model que no segrega els infants per raó de llengua i garanteix el coneixement de català i castellà”.

La cercavila tindrà el suport de les entitats que treballen a favor de la llengua catalana al País Valencià, amb Escola Valenciana al capdavant, i a les Illes Balears, amb l'Assemblea de Docents, que també estan sent objecte d'un intens setge a la llengua pròpia. Escola Valenciana denuncia que la Generalitat Valenciana està deixant milers de nens sense ensenyament en valencià i l'Assemblea de Docents de les Illes Balears està en peu de guerra contra el decret de trilingüisme aprovat pel govern de José Ramón Bauzá, que posa fi al model d'escola en català.

La manifestació del 14 de juny ha tingut un ampli ressò a internet i a les xarxes socials, on s'han penjat diversos vídeos en què es fa una crida a la participació amb el suport de personalitats com ara l'actriu Sílvia Bel, els escriptors Jaume Cabré i Josep Maria Espinàs, i l'activista Ada Colau.

20.000
samarretes
verdes a favor de l'escola en català s'han venut fins ara. Serveixen per finançar l'activitat de Som Escola.
50
tallers
de capgrossos s'han organitzat arreu del país perquè els nens puguin lluir-los en la cercavila de demà.
40
gegants
han confirmat la seva assistència a la cercavila i 50 gegantons d'escola.

Manifestació enmig de festivals escolars i esportius

La manifestació del 14 de juny a favor de l'escola en català es va convocar en una data molt complicada per a les escoles i els instituts catalans. En ple final de curs, molts centres celebren aquell dia la festa de final de curs (el cap de setmana següent el curs ja s'ha acabat i comença el pont de Sant Joan, de quatre dies) i moltes escoles esportives i de música fan en aquesta data els seus festivals.

“Qualsevol data a final de curs era dolenta –admet el president de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac), una de les entitats de la coordinadora Som Escola–, perquè hi ha actes de final de curs: activitats esportives, música..., però s'havia de fer abans que els nens acabessin l'escola.”

Els organitzadors de la cercavila pretenien fer una demostració de força abans del curs vinent, quan s'haurà d'aplicar la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe), ja en vigor, i, en teoria, les escoles catalanes hauran d'introduir el castellà com a llengua vehicular a les escoles.

“Aquest és l'últim curs abans de la implantació de la Lomqe, una llei que la gent veu com un retorn al passat”, afirma Castillo, que remarca el consens que hi ha a Catalunya contra la llei Wert. És per això que està convençut que, malgrat que la data de la cercavila no hi ajudi del tot, “la manifestació serà gran”.

Les últimes informacions de Som Escola fan pensar que serà així.

Darrera actualització ( Divendres, 13 de juny del 2014 02:00 )