El Punt Avui

Jaume Sastre abandona la vaga de fam 40 dies després

El mestre balear, que ha perdut 20 quilos per demanar diàleg a l'educació, deixa la protesta per la seva crítica salut

El grup de suport afirma que ha “commogut” tota la societat menys el president Bauzá”

17/06/14 02:00 BARCELONA - M.P
El professor Sastre , estirat en un llit a la Casa Llarga, on ha fet la vaga de fam. Foto: GRUP DE SUPORT.

Un caldo de verdures. És el que va ingerir el professor balear Jaume Sastre a les quatre de la tarda d'ahir per acabar els 40 dies de vaga de fam en favor del diàleg educatiu. L'equip mèdic que controla Sastre, que ha perdut 20 quilos, ja havia anunciat diumenge passat que la situació d'aquest docent era d'“alt risc per a la seva salut”, i ahir va acceptar la petició del grup de suport de deixar la protesta malgrat no haver assolit que el govern del PP, presidit per José Ramón Bauzá, s'assegui a negociar per posar fi al conflicte educatiu.

“El grup de suport li hem demanat que deixés la vaga i ell ha entès que abans que res és el grup i ho ha fet”, va explicar ahir a El Punt Avui el mestre Biel Majoral, que va ser un dels encarregats d'anunciar la fi de la protesta ahir en una roda de premsa en què no hi havia Jaume Sastre. El professor continuarà tres dies més a la Casa Llarga, que coordina Jaume Santandreu, de l'equip de suport, fins que recuperi forces i pugui tornar a casa seva.

Els integrants del grup de suport de Sastre van agrair els milers de suports rebuts, i van valorar molt positivament una acció que, tot i el “sacrifici personal” del docent, ha servit per “vertebrar un front d'agermanament comú” arreu dels territoris de parla catalana.

Per Biel Majoral, la protesta de Sastre en favor de l'ensenyament públic, de qualitat i en català “ha commogut tota la societat i de forma transversal”. Va assegurar que “membres del Partit Popular, expresident i exconsellers del PP han visitat Sastre i li han donat suport”, com ara l'expresident del govern balear, el popular Cristòfol Soler, que va demanar audiència a l'actual president José Ramón Bauzá perquè desbloquegés el conflicte educatiu i es tornés a la mesa de negociació. Bauzá ni s'ha immutat. “Hem comprovat que tenim un president intransigent, sense principis de tolerància democràtica”, va lamentar Majoral.

Precisament, l'equip de suport de Sastre afirma en el comunicat d'ahir que “condemna l'actitud sorda, irracional, insensible i inhumana de José Ramón Bauzá, obstinat a desatendre una proposta tan sensata i senzilla com la d'optar per la via del diàleg i del consens en matèria educativa”. I hi afegeix: “Suspendre la vaga de fam no és sinònim d'aturar res. Al llarg d'aquests dies s'han rebut i analitzat moltes propostes per incrementar la lluita amb noves accions que es faran amb el nou curs escolar, perquè el conflicte s'ha fet més crònic.”

El trilingüisme imposat

Des de l'arribada de Bauzá al govern balear, al desembre farà tres anys, la comunitat docent i els pares d'alumnes estan en peu de guerra amb les seves mesures per arraconar el català a les aules. El detonant ha estat el decret llei de tractament integrat de llengües (TIL), l'anomenat trilingüisme, que es volia implantar amb el curs escolar iniciat. La macromanifestació del 29 de setembre del 2013 contra el tractament integrat de llengües, que va aplegar 90.000 persones a Palma, va ser una fita sense precedents a Mallorca.

LA DATA

08.05.14
Sastre
va iniciar una vaga de fam perquè el govern Balear negociés amb la comunitat educativa. Fita no assolida.

LA FRASE

Sastre ha commogut de forma transversal. Han vingut del PP; el president Bauzá és intransigent
Biel Majoral
PROFESSOR I MEMBRE DEL GRUP DE SUPORT DE SASTRE
Darrera actualització ( Dimarts, 17 de juny del 2014 02:00 )