El Punt Avui

Bel contraposa la Catalunya oberta a l'Espanya tancada

El catedràtic de la UB defensa en els Debats d'Economia a Begur l'aposta de les empreses del país per créixer cap a l'exterior

Alerta de les pressions proteccionistes d'alguns estats de la UE

18/06/14 02:00 BEGUR - EMILI AGULLÓ
Notícies de ...

L'economista Germà Bel va apostar ahir per la internacionalització i l'obertura com la millor recepta per reflotar l'economia catalana, que ja ha mostrat bons símptomes en els darrers anys davant l'atonia del consum intern. Bel va arrencar la seva intervenció en el 9è Debat d'Economia a Begur amb una lectura ràpida dels recents resultats dels comicis europeus, on cada cop més estats membres, com ara Dinamarca, Itàlia, Grècia i el Regne Unit, pressionen per restablir polítiques proteccionistes oposades al paradigma de fronteres obertes i lliure circulació de mercaderies i mà d'obra.

El catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat de Barcelona (UB) va admetre que “la globalització ha creat incertesa i inseguretat, sobretot també pel fet que un govern de fora digui el que s'ha de fer”. Però va il·lustrar que només hi ha dues actituds: tancar-se i restar igual o fer-se flexible i sortir a navegar al mercat global. El símil econòmic també li va servir per traçar un paral·lelisme amb el procés català i la manera com l'afronta el govern espanyol: “El ministre Margallo, per exemple, ho és d'un estat gran que sap que pot tancar-se i optar per la via de la seguretat, la rigidesa i el control jeràrquic.” Però a l'altra banda hi va posar Catalunya, “un petit país que no té cap més opció que canviar i obrir-se”.

A la UE, i més viables

El debat sobiranista va planar sobre diverses intervencions dels empresaris assistents, prop d'un centenar. L'economista va respondre, per exemple, una qüestió sobre el volum de deute públic estatal que pertocaria assumir a una Catalunya independent. Bel va apostar per la continuïtat del país dins de la UE: “Seria absolutament irreal que ens quedéssim fora de la UE, almenys de la unió econòmica.” I hi va afegir que una de les opcions lògiques seria que a Catalunya li correspongués un percentatge del deute estatal d'acord amb la població (el 16%), o potser una mica superior, si es computessin costos d'infraestructures.

Sumant aquest endeutament nou al del 30%
del pressupost que ja acumula la Generalitat, la magnitud podria acostar-se al 97% d'endeutament que voreja ara l'administració de l'Estat. Però el catedràtic va recordar que la tendència espanyola és incrementar-lo cada any –“quant deurem, si ens quedem a Espanya?”–, mentre que la catalana, amb més recursos fiscals, podria anar-lo eixugant.

LA FRASE

És absolutament irreal que quedem fora de la UE, almenys de la unió econòmica
Germà Bel
CATEDRÀTIC D'ECONOMIA APLICADA A LA UNIVERSITAT DE BARCELONA

LES XIFRES

97
per cent
d'endeutament assoliria una Generalitat independent, però, segons Bel, amb més recursos fiscals.
16
per cent
del deute estatal li correspondria assumir a una Catalunya independent, segons el volum d'habitants.
Darrera actualització ( Dimecres, 18 de juny del 2014 02:00 )