El Punt Avui

CDC compartirà grup amb C's i UPD a l'eurocambra

Estrenen la convivència anunciant una querella penal contra Tremosa per la seva “campanya de difamacions, calúmnies i dossiers bruts”

Verhofstadt dóna suport a Mas en cas d'“atacs judicials”

18/06/14 02:00 BRUSSEL·LES - ALBERT SEGURA
L'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa parla amb un responsable dels lliberals europeus durant la reunió celebrada ahir a Brussel·les Foto: LAURA POUS / ACN.

Convergència compartirà grup amb Ciutadans i UPD a l'eurocambra. Tot i els molts desmentiments i les pressions per evitar-ho, fins i tot amb amenaces de dimissió i de trencar amb els liberals europeus, Ramon Tremosa haurà d'asseure's finalment amb els dos eurodiputats d'Albert Rivera i amb els quatre de Rosa Díez a Brussel·les. Ahir es va quedar sol, amb l'únic suport del PNB, en la votació de l'Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE). I la convivència no podria començar pitjor: amb una querella penal de Ciutadans per “la campanya de falsedats, difamacions, calúmnies i dossiers bruts” del convergent.

L'eurodiputat de C's Juan Carlos Girauta es va estrenar, immediatament després d'haver estat acceptat, anunciant que “aviat” la seva formació durà als tribunals “la guerra bruta amb què els nacionalistes catalans han intentat” barrar-los el pas. “Per fi, al grup liberal hi haurà una presència espanyola lleial amb l'ordre constitucional”, va celebrar. També UPD s'està “pensant” prendre les mateixes mesures legals pels “insults amb noms i cognoms” proferits per Tremosa, es va queixar el seu cap de llista, Francisco Sosa Wagner.

El Punt Avui ja havia advertit el 7 de gener que el procés sobiranista podria perdre el seu millor aliat a Brussel·les i quedar sense el suport dels liberals europeus (el grup que més ha col·laborat amb la Generalitat en aquesta darrera legislatura). L'opa hostil de Rivera i Díez per arraconar Convergència després del 25-M es va confirmar ahir i el cap de files de l'ALDE, Guy Verhofstadt, va deixar molt clares les noves regles del joc: els liberals europeus no tornaran a interferir en “els problemes institucionals d'Espanya”, un afer intern que s'ha de resoldre a l'Estat i no a Brussel·les. “Estimo Espanya, totes les regions d'Espanya i tots els espanyols, però no és el nostre tema”, va insistir.

CDC i el PNB van aconseguir esgarrapar algunes concessions a Verhofstadt, a canvi d'empassar-se el gripau. D'entrada, podran formar un subgrup de treball sobre el dret a decidir, juntament amb els quatre eurodiputats flamencs de l'N-VA que avui se sumaran també a l'ALDE i obtindran una de les seves vicepresidències. Tremosa també va arrancar als liberals l'aprovació, prèvia a l'entrada dels sis eurodiputats de Rivera i Díez, d'un document amb “referències al dret a l'autodeterminació” i a la declaració de la Internacional Liberal, que dóna “suport a qualsevol decisió que prengui el poble català sobre el seu futur” i posa com a “model democràtic” i “bon exemple” l'acord pel referèndum d'Escòcia. C's i UPD ni el van signar ni se senten al·ludits.

El líder dels liberals també ha enviat una carta a Artur Mas en què li dóna el seu suport en cas que hi hagi “atacs judicials contra ell” (una petició de Tremosa, després que Díez hagi suggerit al govern espanyol que hauria de recuperar les penes de presó per castigar qui convoqui un referèndum il·legal). Amb Ciutadans i UPD, l'ALDE suma 67 eurodiputats (71 si es confirma l'adhesió de l'N-VA) i torna a ser la tercera força de l'eurocambra.

Darrera actualització ( Dimecres, 18 de juny del 2014 02:00 )