El Punt Ávui

Iceta desafia els crítics

“Aquells que pensen que no sóc la persona adequada, que presentin candidatura”

Lucena també considera que el crític Elena té l'obligació de presentar-se

Li surten els primers rivals del territori

18/06/14 02:00 BARCELONA - XAVIER MIRÓ
Enllaços relacionats

A Miquel Iceta, li han sortit els primers rivals, i tots tenen en comú el rebuig a la seva figura com a revulsiu per al PSC perquè el consideren un dels responsables de l'estratègia que ha dut el partit a perdre molt suport electoral. Dos són càrrecs locals, de Figueres i Palafolls, i el tercer és l'exsecretari d'organització de la federació de Barcelona i exdirector de la Fundació Campalans. Cap no és un líder o càrrec públic de primera línia, però deixen entreveure el desencís d'una part de les bases territorials del partit. No s'identifiquen amb cap dels coneguts sectors crítics, però han rebut com una altra galleda d'aigua freda, primer la retirada de Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, com a candidata de consens a la primera secretaria, i després, l'anunci d'Iceta per concórrer al càrrec com a candidat.

“Trenta anys” d'Iceta

Pere Casellas, primer secretari del PSC a Figueres, afirma que ha començat a buscar suports perquè considera que cal que algú faci un pas endavant per presentar una alternativa a Iceta, a qui critica que fa “trenta anys” que està al PSC. El socialista figuerenc afirma: “Cal un pronunciament clar amb relació al dret a decidir i la nostra relació amb el PSOE.”

Per la seva banda, Albert Aixalà, exsecretari d'organització del PSC de Barcelona i exdirector de la Fundació Rafael Campalans, també feia ahir el pas, però amb una condició clara: o els càrrecs i líders territorials i reconeguts surten a la llum pública, diuen que Iceta no pot ser un revulsiu per al PSC i es mostren disposats a donar suport a un candidat alternatiu, o no hi haurà partit. I, si no hi ha d'haver partit, ho deixarà estar. És a dir, si creu que una candidatura alternativa i de consens a la d'Iceta ha d'acabar tenint un suport minoritari, no val la pena intentar-ho. Aixalà obria ahir un blog en què confrontava el seu discurs amb el d'Iceta.

En oposició a la “reconstrucció” del PSC que defensa Iceta, Aixalà planteja una refundació, perquè considera que, si el partit no fa seus els canvis ideològics de la societat catalana, no se'n sortirà.

A l'expectativa d'Elena

Però tothom al PSC està esperant el que dirà avui Joan Ignasi Elena, el líder crític més visible amb l'actual direcció del PSC i amb el mateix Iceta. Avui el dirigent del corrent Avancem anunciarà si torna a aspirar a la primera secretaria del partit –el 2011 va ser derrotat per Pere Navarro– o si opta per abandonar el PSC. “Si algú va fer el pas per ser primer secretari, va batallar i va perdre, vaig ser jo”, reflexionava ahir Elena, que deixava clar que hi ha molta altra gent que pot presentar-se com el candidat alternatiu a Iceta.

Conscients que l'escissió d'Avancem seria el pitjor que podria passar al PSC, però també al mateix procés per elegir primer secretari, ahir tant Miquel Iceta com el portaveu del grup parlamentari, Maurici Lucena, reptaven els crítics a presentar batalla. Segur de les seves forces dins el partit, Iceta guanyaria autoritat si aconseguís derrotar clarament un candidat alternatiu, i només Elena o una figura amb un prestigi semblant semblen ara com ara en disposició d'aconseguir els més de 2.000 avals necessaris per aspirar a l'elecció. Després de la marxa dels germans Maragall, l'escissió d'Avancem podria ser la divisió definitiva entre el que s'ha anomenat les dues ànimes del PSC.

Per això, Iceta afirmava ahir: “En un moment com el que està vivint el PSC, si algú creu que és més adequat que jo o simplement adequat per dirigir el partit, té l'obligació política i moral de fer el pas endavant.” La mateixa reflexió que feia simultàniament Maurici Lucena, portaveu del PSC al Parlament i mà dreta del dimitit Navarro.

Després de la seva primera compareixença pública com a candidat –abans-d'ahir es va limitar a anunciar-ho per Twitter–, Iceta dinava ahir amb la cúpula del partit: Poveda, Balmon, Collboni, Marín, Fernández i Ballesteros.

LES FRASES

Si algú creu que és adequat per dirigir el partit, té l'obligació política i moral de fer el pas endavant
Miquel Iceta
CANDIDAT A PRIMER SECRETARI

ALBERT AIXALÀ
EXDIRECTOR DE LA FUNDACIÓ CAMPALANS

Hem de refundar el PSC [...]. Iceta –amb Balmon a la dreta i Àngel Ros a l'esquerra– no ho farà
Albert Aixalà
CANDIDAT A PRIMER SECRETARI

JOSEP RUEDA
REGIDOR DEL PSC AL CONSISTORI DE PALAFOLLS

“El PSC demana a crits un canvi profund en la manera de fer.” El regidor i primer secretari dels socialistes de Palafolls, Josep Rueda, es va presentar ahir assegurant que el seu projecte per liderar la formació té en les bases la seva principal, i pràcticament única, força. Rueda diu que la gent “ha deixat de sentir proper el PSC perquè ha perdut credibilitat i s'ha deixat endur per les ambigüitats”, i per això reclama un discurs “clar i pedagògic”. L'aspirant es declara “verge” perquè no pertany a cap corrent intern i admet que aconseguir els 2.000 avals que calen per oficialitzar la candidatura “és gairebé irrealitzable”, però afronta el repte “amb il·lusió”.

PERE CASELLAS
PORTAVEU DEL PSC A L'AJUNTAMENT DE FIGUERES

Pere Casellas, del PSC a Figueres, es planteja presentar una alternativa a la candidatura de Miquel Iceta amb un moviment que inclou militants de la base, però on també hi ha inclosos càrrecs electes de les comarques gironines, l'àrea metropolitana i Lleida. Casellas és primer secretari del PSC a Figueres i portaveu del partit a l'Ajuntament de la capital de l'Alt Empordà. Actualment és a l'oposició, tot i que en el mandat passat va formar part del govern municipal amb un pacte amb CiU que es va acabar trencant. Forma part de l'executiva del partit a les comarques gironines. Precisament, en l'última reunió, Casellas ja va plantejar als companys d'executiva que cal que algú faci un pas cap a una “renovació clara” del PSC i va advertir, fins i tot, que si cal ho farà ell mateix. Tot i que no se situa en cap corrent crític, a Figueres ha defensat el dret a decidir i demana que el PSC es pronunciï clarament. Aposta per Madina per la renovació del PSOE.
“Són uns moments difícils per al PSC. El seu projecte fundacional està en risc. Hem deixat de ser un dels dos grans partits de la política catalana, i correm el risc de deixar de ser el principal referent de les esquerres.” Amb aquestes paraules s'acomiadava Albert Aixalà el febrer del 2013 de la direcció de la Fundació Campalans, òrgan que va quedar en mans d'Ester Niubó, sota la presidència de Miquel Iceta. Ja llavors Aixalà advocava per una reconstrucció del partit a partir de “canvis profunds”. Militant del PSC, des del 1998, també va ser conseller municipal de Sants-Montjuïc i secretari d'organització de la federació del PSC de Barcelona del 2008 al 2012, durant l'època de l'exalcalde Jordi Hereu. Aixalà proposa renovar el projecte polític més enllà d'un canvi en la direcció.

Elena: candidatura o escissió

Joan Ignasi Elena, exalcalde de Vilanova i la Geltrú, forma part de la tríada de diputats del PSC que van votar a favor de demanar una consulta legal i acordada amb l'Estat a través de l'article 150.2, i van trencar així la disciplina de vot que havia imposat el partit. Arran d'aquesta desobediència, Elena, conjuntament amb Geli i Ventura, van ser castigats a l'última bancada socialista i la direcció del grup els va retirar tots els càrrecs orgànics. A partir d'aquell fet, Elena es va anar erigint com el diputat més crític amb l'aparell, tot i que les seves declaracions també l'allunyaven d'un sector crític protagonitzat per exalts càrrecs del partit. Elena és ferm partidari de fer foc nou dins el partit, tal com ja va intentar fer el 2011. Avui anuncia si repetirà experiència.

Darrera actualització ( Dimecres, 18 de juny del 2014 02:00 )