El Punt Avui

Els trucs de Wert

El ministre de Cultura fa una interpretació de prestidigitador de la llei i impedeix l'arribada a Catalunya d'una part de la documentació de Salamanca

19/06/14 02:00 BARCELONA - JAUME VIDAL
Membres de la Comissió de la Dignitat amb el conseller Ferran Mascarell, ahir a la tarda al Palau MOja . Foto: ORIOL DURAN.
La Generalitat impugnarà l'acord aprovat ahir a Madrid pel Patronat de la Memòria
El 5 de juliol la Comissió de la Dignitat convoca un acte al costat del monument a Frederic Mistral
Ara l'Estat només vol retornar 238 caixes de les 546 reclamades des de Catalunya

Per tocar molt els nassos al món de l'espectacle, al ministre de Cultura, José Ignacio Wert, li agrada molt fer el paper de prestidigitador. Amb la seva vareta ha tocat la llei 21/2005 i per art de màgia allà on deiaGeneralitat ha llegit Estat. Segons la llei, “cal transferir a la Generalitat tots els documents confiscats i l'administració autonòmica ha de dur a terme el procediment per identificar els legítims propietaris”. Però la interpretació que en fa el ministre és que, si no se sap del cert qui són els legítims propietaris, els papers no es mouen de Salamanca. El mag que fa desaparèixer caixes com si res s'agafa a la sentència del Tribunal Constitucional que desestimava el recurs d'inconstitucionalitat de la llei 25/2005 presentat per la Junta de Castella i Lleó i que deia: “La llei impugnada transfereix a la Generalitat una sèrie de fons documentals de l'arxiu estatal als únics efectes de la seva restitució als propietaris originaris o successors.” Aquesta decisió es va prendre ahir en una reunió a Madrid del Patronat del Centre Documental de la Memòria Històrica (CDMH), amb seu a Salamanca. El material restituït seran 238 caixes, 350 llibres, deu cartells, dues làmines, tres mapes i plànols, quatre banderes, deu pamflets i vuit targetes postals.

Inicialment, la Generalitat havia demanat 546 caixes, 4.139 llibres, 259 cartells, vint làmines, catorze mapes i plànols, deu banderes, 363 pamflets i 101 targetes postals. Tot aquest material no es torna perquè se'n desconeixen els propietaris.

Fins ara el procediment utilitzat per la Generalitat quan es rebien les caixes era intentar identificar els propietaris. Un cop es localitzaven, se'ls restituïa el material espoliat. “El que és impossible és trobar els propietaris desconeguts si no tenim els papers”, va dir ahir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en la seva compareixença davant la premsa acompanyat del president de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes.

Davant aquesta situació, Mascarell, que es va mostrar indignat, va anunciar la impugnació de l'acord del patronat mitjançant la interposició d'un recurs davant la jurisdicció contenciosa administrativa. Mascarell va dir que el patronat s'ha atorgat unes atribucions que no té, ja que va ser la Comissió mixta, amb representats de la Generalitat i el govern estatal, la que per llei va decidir quins papers havien de retornar i quins no. L'última reunió d'aquesta comissió es va fer el 4 de març del 2013 i en la trobada es va quedar que en el termini de tres mesos, un cop escanejats tots els documents, totes les caixes tornarien a Catalunya. Ha passat un any ben llarg i ara aquell compromís es trenca unilateralment.

Per Mascarell, aquest fet “ratifica uns mecanismes estatals jeràrquics, autoritaris i inadmissibles que confirmen la deslleialtat del govern cap a la ciutadania de Catalunya”.

Al seu torn, el president de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, va qualificar la resolució d'“incompliment desvergonyit” dels compromisos per llei. Cruanyes va acusar l'Estat de simular una operació per “finalitzar el treball iniciat pel franquisme”, mitjançant el blindatge d'una documentació requisada a la llum d'una interpretació que ha qualificat d'absurda i per a la qual s'ha considerat que el ministeri és competent.

El president de la Comissió de la Dignitat ha anunciat la celebració d'un acte obert a tota la ciutadania el 5 de juliol davant del monument de Frederic Mistral, a la muntanya de Montjuïc, per reclamar la devolució de la totalitat delspapers, en una protesta que ara “cobra ple sentit”.

Darrera actualització ( Dijous, 19 de juny del 2014 02:00 )