El Punt Avui

Clam local pel 9-N

Suport majoritari dels alcaldes a l'acte en favor del dret a decidir convocat a Girona per l'Associació Catalana de Municipis

Joana Ortega demana als ajuntaments que encara no ho han fet que expressin el suport a la consulta

20/06/14 02:00 VILA-SECA - CARINA FILELLA
Alcaldes que ahir van assistir a la setzena assemblea de l'Associació Catalana de Municipis, a la Pineda (Vila-seca)Foto: JUDIT FERNÀNDEZ.

El clam del municipalisme en favor del dret a decidir s'engrandeix. Els 200 alcaldes que ahir es van reunir a la Pineda (Vila-seca) van donar suport majoritari a la moció de l'Associació Catalana de Municipis en favor de la consulta convocada pel 9 de novembre i a treballar “per facilitar-ne el desenvolupament”. L'assemblea de l'ACM es va sumar a l'acte convocat conjuntament amb El Punt Avui pel 12 de juliol a Girona, i en el marc de les jornades reivindicatives organitzades pel diari; en l'acte es vol reunir el màxim nombre d'alcaldes i regidors dels últims 35 anys de democràcia que estiguin a favor del dret a decidir. Només dos dels 200 càrrecs electes que ahir van assistir a la trobada –dos consistoris amb govern socialista, un dels quals, el de Tarragona– es van abstenir en la moció en suport a aquest acte, que tindrà lloc al pavelló de Fontajau.

Durant la cloenda de l'assemblea de l'ACM, la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, també va explicar que ha rebut una xifra “important” d'adhesions d'ajuntaments a la carta que els va adreçar per saber si disposava del seu suport en l'organització de la consulta del 9-N. Ortega va aprofitar l'acte per reclamar a aquells alcaldes que encara no han contestat que expressin la seva voluntat al govern: “Demano el vostre compromís en favor de poder exercir el vot el 9 de novembre.” La vicepresidenta va assegurar que des del Departament de Governació es treballa “de forma silenciosa i discreta per tenir-ho tot a punt pel 9-N”. Per Ortega, la consulta és el repte més important que Catalunya té perquè la ciutadania pugui pronunciar-se sobre el futur del país “de forma democràtica, legítima i unitària”.

D'altra banda, durant la reunió, l'ACM va presentar la Convenció Municipalista, un procés que ha de marcar “quin ha de ser el paper futur dels ajuntaments catalans en un nou estat d'Europa”. El president, Miquel Buch, va fer una crida als alcaldes a liderar el procés de canvi “que demana la ciutadania”. En els pròxims mesos s'aniran convocant jornades per tal que tots els electes puguin exposar les seves propostes en el marc d'aquesta convenció.

El president de l'ACM i alcalde de Premià de Mar, que va destacar la importància de la política local, també hi va afegir: “Fins ara hem liderat el procés de canvi a Catalunya, i ara ens toca fer el procés de canvi de la democràcia.” Per Buch, el món local té clar que els canvis comencen per les bases: “La proximitat som nosaltres. Hem sabut interpretar que actualment la gent vol canvis. Ara ens demanen que canviem la manera de fer política i no podem fer canvis estètics. Han de ser estructurals.”

Moció en contra de la llei de racionalització

L'Associació Catalana de Municipis va aprovar ahir una moció de rebuig de la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL), la qual representa, segons l'ens, “un atemptat contra l'autonomia local”. La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, va destacar la tramitació de la llei de governs locals, que s'iniciarà en breu al Parlament: “És l'eina que ens ha de permetre blindar-nos davant la LRSAL”, va dir. Mentrestant, va recordar que es prepara el recurs al Tribunal Constitucional contra la LRSAL amb el suport del Parlament i del 90% dels ajuntaments catalans.

Darrera actualització ( Divendres, 20 de juny del 2014 02:00 )