El Punt Avui

El català fitxa tres milions d'adeptes

L'estadística sobre usos lingüístics detecta una incorporació massiva al català d'individus amb una altra parla original

El segment dels joves, que prové del sistema d'immersió, assegura el futur de la llengua

21/06/14 02:00 BARCELONA - JORDI PANYELLA
Usos i coneixements de les llengües a Catalunya Foto: EL PUNT AVUI.
El mapa lingüístic ha assimilat el fort impacte de la nova immigració

Una llengua no té futur si els ciutadans del país on es parla no la veuen com un instrument útil, tant per a les relacions socials com per a l'àmbit professional, encara més si aquesta llengua no té una estructura d'estat darrere que hi doni suport, com és el cas del català. Les estadístiques indiquen, però, que, tot i la suma de factors que dificulten la consolidació del català, és percebut cada cop més com una llengua útil, i així ho demostra el fet que tres milions de persones que tenen un altre idioma com a llengua inicial (o llengua materna) l'han assumit com a llengua d'ús habitual.

Aquesta és una de les dades que destaquen en l'enquesta d'usos lingüístics de la població que va presentar ahir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. En la valoració de les dades, el conseller va destacar el fet que el català “segueix avançant perquè continua mantenint capacitat d'atracció entre la població”.

Les dades bàsiques de l'enquesta, feta a majors de 15 anys, indiquen que el català l'entén el 94,3% de la població, que en xifres absolutes suposa gairebé sis milions de persones. El sap llegir el 82,4%, el parla el 80,4% i l'escriu només el 60,4%.

El treball presentat ahir és el tercer d'aquest tipus que es fa i les dades, en relació amb les del primer, del 2003, suposen un descens en tots els paràmetres, menys el de l'escriptura, que puja lleugerament. En canvi, en relació amb les dades de l'enquesta del 2008, tots els paràmetres es mantenen invariables, estancats, fet que el conseller va valorar molt positivament, perquè en l'últim lustre el país ha rebut l'entrada de 700.000 persones immigrades, moltes amb el castellà com a llengua d'ús.

La incidència dels nouvinguts en el mapa lingüístic queda retratada per la dada que indica que el nombre de ciutadans que tenen el castellà com a llengua habitual ha crescut cinc punts en els últims cinc anys, mentre que en el cas del català només ha crescut un punt percentual.

On el català es consolida i creix és entre els joves, amb un augment de cinc punts pel que fa a l'ús habitual del català. El conseller va subratllar que aquesta és l'evidència dels efectes beneficiosos del sistema d'immersió lingüística a les escoles.

L'anglès és l'únic idioma que va a l'alça

Cartell anunciador d'una escola d'idiomes Foto: ARXIU.

Ha calat entre la població el missatge que l'anglès obre portes. El creixement en cinc anys del coneixement d'aquesta llengua és espectacular en totes les modalitats. Ara l'entenen un 38% dels catalans majors de 15 anys i el saben llegir el 34,7%. El coneixement del francès també va a l'alça.

L'Ebre continua líder del rànquing de coneixement

Un 19,3% dels aranesos no entenen la llengua pròpia de la Val d'Aran, una proporció que s'ha reduït en relació amb l'enquesta del 2008, quan el desconeixement de la llengua arribava al 22% de la població enquestada. L'últim padró de l'Aran és de 10.900 persones, de les quals 3.648 hi han nascut.

El forat negre de l'àrea metropolitana

La Catalunya catalana viu abocada a l'Ebre. A les comarques del sud del país és on el català està més estès, amb un 73% de la població que té aquesta llengua com a habitual d'ús. Això suposa dotze punts més que a les comarques gironines i deu punts més que a les comarques centrals del país.

Reclamació per l'etiquetatge a la Coca-Cola

Fa cinc anys, un 37,8% de la població de Barcelona i la seva àrea d'influència tenia el català com a llengua habitual. Cinc anys després, el percentatge s'ha reduït fins al 27,8%. Els experts ho atribueixen al fet que és en aquesta zona del país on ha anat a viure gran part de la nova immigració.

Un de cada cinc aranesos no entén la llengua d'oc

La Plataforma per la Llengua ha fet arribar a la seu de Coca-Cola a Madrid i Atlanta la reclamació perquè etiqueti els seus productes en català. Se'ls ha fet arribar un vídeo de l'acte #reptecocacola, fet el 31 de maig passat, en què es van reunir 40.000 llaunes amb les quals es va fer un mosaic.

Darrera actualització ( Dissabte, 21 de juny del 2014 02:00 )