El Punt Avui

EDUCACIÓ

Rigau: “Els 6.057 euros fixats són un esquer”

La consellera afirma que la xifra de Wert per escolaritzar en castellà “és una ofensiva per trencar el model català”

26/06/14 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Una parella amb el seu fill , en la manifestació de Som Escola a Barcelona Foto: ALBERT SALAMÈ.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va replicar ahir que els 6.057 euros que l'Estat espanyol va anunciar que pagarà a cada alumne que hagi d'anar a la privada per estudiar en castellà són un “esquer” ideat per “incentivar algú que ho sol·liciti” i que no té “seguretat jurídica”. Rigau va fer aquestes declaracions a RAC1, on va qualificar aquesta xifra de “disbarat” i d'“ofensiva per trencar el model lingüístic escolar català”.

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, va anunciar abans-d'ahir a la Comissió d'Educació del Congrés que els alumnes que hagin d'estudiar en un centre privat perquè a la seva comunitat no en tenen cap de públic o de concertat on puguin rebre educació en castellà com a llengua vehicular seran compensats per l'administració autonòmica. L'import màxim serà, segons Wert, l'equivalent al cost d'una plaça en un centre públic, que, segons el ministeri, ascendeix en l'actualitat a 6.057 euros a l'any.

Aquesta xifra s'ha inclòs en el reial decret sobre la disposició addicional 38 de la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomque), que entrarà en vigor el setembrevinent, després del suggeriment fet pel Consell d'Estat. Això no obstant, Irene Rigau va indicar que no creu que la xifra esmentada “sigui un atractiu per a les famílies, perquè no té cap garantia de continuïtat”.

Per la seva banda, el diputat del PSC Germán Rodríguez va registrar ahir la compareixença del ministre de Cultura, José Ignacio Wert, perquè expliqui com ha calculat el cost d'escolaritzar en centres privats els alumnes que ho demanin. “Volem que el ministre expliqui els criteris que ha fet servir per fixar el cost que pagarà la Generalitat ”, va dir, i també va acusar el ministre d'incentivar “una doble via d'escolarització”.

LES FRASES

És una xifra que surt com un esquer. No té cap aval tècnic que la pugui demostrar. És una ofensiva per trencar el nostre model lingüístic
Hem tingut peticions d'escolaritzar en castellà que s'han fet enrere. Tenim una vintena de casos en marxa. A la fase final, n'hi ha cinc
Fem un nova matèria que es diu ‘cultura i valors' com a alternativa a la religió
Irene Rigau
CONSELLERA D'ENSENYAMENT
Darrera actualització ( Dijous, 26 de juny del 2014 02:00 )