El Punt Avui

L'AMI planteja dur a Europa l'ofensiva de Llanos de Luna

L'assemblea de municipis sobiranistes aprova elevar una queixa a institucions comunitàries per la persecució de la delegació del govern als ajuntaments

29/06/14 02:00 BALAGUER - REDACCIÓ
Alcaldes independentistes de l'AMI, reunits ahir a Balaguer Foto: XAVIER LOZANO / ACN.

Internacionalitzar la persecució als ajuntaments catalans per part de la delegació del govern espanyol. Aquest és el propòsit de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que ahir va aprovar en assemblea elevar a diversos organismes europeus l'ofensiva liderada per la delegada María de los Llanos de Luna contra el món municipalista independentista català.

A proposta de l'alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega, l'associació sol·licitarà l'empar de la comunitat internacional. L'estratègia és traslladar la qüestió al Congrés de Poders Locals i Regionals del Consell d'Europa i pressionar perquè la Comissió Europea interposi recursos davant del Tribunal de Justícia de la UE per incompliment de normativa comunitària per part de l'Estat. En concret, consideren que Madrid vulnera el dret a l'associació quan persegueix el pagament de quotes a l'AMI per part dels ajuntaments, i incorre en controls administratius desproporcionats. Fins ara, la justícia ha desestimat o arxivat 73 contenciosos interposats per la delegació, dels quals 50 són per impulsar la sobirania fiscal; 22, per declaracions de “territori català lliure i sobirà”, i un, pel pagament de quotes a l'AMI. En canvi, ha donat la raó en 13 ocasions a l'Estat, especialment pel que fa a penjar la bandera espanyola als consistoris.

“La nostra és l'única situació a Europa d'un estat que actua contra les institucions locals del mateix estat”, resumeix el text aprovat per la tercera assemblea general de l'AMI, celebrada a Balaguer.

D'altra banda, els alcaldes independentistes van anunciar que celebraran plens extraordinaris l'endemà de la convocatòria de la consulta per donar suport al president de la Generalitat, Artur Mas.

Darrera actualització ( Diumenge, 29 de juny del 2014 02:00 )