El Punt Avui

Avancem planta el PSC

La plataforma esdevé un nou “subjecte” polític per reconstruir l'espai socialista

Membres de l'entitat demanen a Elena que no deixi l'escó i el diputat ho decidirà els pròxims dies

ERC i ICV flirtegen amb l'associació

29/06/14 02:00 SANT FELIU DE CODINES - MARC BATALLER

Després de mesos d'estira-i-arronsa Avancem ha trencat amb el PSC. Ahir la plataforma es va constituir com un nou “subjecte” polític per tal de reconstruir l'espai socialista i pactar amb altres formacions d'esquerres amb el repte de bastir una alternativa de govern. De moment, ja ha signat un acord amb Nova Esquerra Catalana –la formació d'Ernest Maragall– i està intensificant els contactes amb ERC i ICV per teixir aliances de cara a les municipals de l'any vinent.

Un centenar de membres d'Avancem van avalar ahir aquesta marxa del PSC en una assemblea a Sant Feliu de Codines. Era un gir que ja es veia a venir des de feia temps i que es va accelerar la setmana passada quan el líder de l'associació, Joan Ignasi Elena, va anunciar que no competiria per la primera secretaria del PSC i que abandonava el partit.

A partir d'ara Avancem intentarà ocupar aquell espai “nacional” i “social” que el PSC ha deixat “orfe”. En resum, recuperar el maragallisme. “Catalunya necessita una referència socialista perquè milers i milers d'homes i dones d'esquerres se'n senten part”, apunta la ponència política, que va ser aprovada per unanimitat. En el document també s'especifica que es farà una defensa “inequívoca, no retòrica”, de la consulta.

En aquest mateix context, Elena va remarcar que un dels grans mals del PSC ha estat allunyar-se de la centralitat del catalanisme, que gira al voltant del dret a decidir, i també va assegurar que ara és l'hora de crear “marques clares” i no “marques blanques”. Una crítica velada a sectors del PSC que han plantejat la possibilitat d'impulsar una marca blanca, vinculada als socialistes, per presentar-se a les municipals. Una manera d'amagar les sigles del PSC per minimitzar la possible ensulsiada que poden experimentar el 2015.

Acords en marxa

Aquests comicis estan en el punt de mira d'Avancem, que en algunes poblacions podria aliar-se amb ERC o ICV. Ahir el secretari general adjunt dels republicans, Lluís Salvadó, i el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, van ser a Sant Feliu i tots dos van reivindicar la necessitat de crear un gran pool de les esquerres per poder plantar cara a CiU.

En l'àmbit municipal el moviment d'Avancem podria provocar que alguns regidors es desvinculessin del PSC. Elena, però, va deixar clar que no són cap “secta” i que no demanaran a ningú que estripi el carnet. Tot i això, una de les primeres baixes serà Glòria Plana, que abandonarà la cursa de les primàries del PSC per ser candidata a Girona.

Elena s'ho rumia

Joan Ignasi Elena tenia decidit anunciar ahir que renunciava a l'escó al Parlament, segons va reconèixer ell mateix. Però molts membres de l'entitat li van demanar que no ho fes i ara Elena es prendrà uns dies més de reflexió per estudiar si continua com a diputat no adscrit. “No podem deixar la veu del socialisme en Lucena o Corbacho”, va destacar el regidor socialista de Deltebre, Joan Alginet.

Per contra, Miquel Iceta, en declaracions a Catalunya Ràdio, sí que va reclamar a Elena que renunciés a l'acta. Moment que va aprofitar el cap d'Avancem per recordar-li que abans hauria de demanar l'escó a altres diputats, en al·lusió a Daniel Fernàndez o Montserrat Capdevila, que estan imputats.

D'altra banda, la diputat Núria Ventura, que també està vinculada amb Avancem, no va anar ahir a l'assemblea i no se sap quin serà el seu futur.

LES FRASES

A Catalunya fa falta reunificar l'espai socialista, que està
en plena diàspora.
Hem de reagrupar
i reconstruir
Necessitem marques clares, no marques blanques, i entendre'ns amb altres forces d'esquerres
Joan Ignasi Elena
LÍDER D'AVANCEM
Els millors valors
del socialisme avui
en dia ja no estan en el PSC. Estan més a fora que a dins
Joan Herrera
COORDINADOR NACIONAL D'ICV
Hem de construir una alternativa
des de les esquerres
i ho hem de fer sumant molta gent
Lluís Salvadó
SECRETARI GENERAL ADJUNT D'ERC

Primera aliança amb NECat

Ahir les assembles d'Avancem i Nova Esquerra Catalana –aquesta última es va dur a terme a Cabrils–van formalitzar la seva aliança amb una declaració política sota el títol Nou començament del socialisme catalanista. La seva intenció és col·laborar plegats per elaborar una “nova formulació del socialisme”, “contribuir a la confluència de les esquerres catalanes” i impulsar un projecte “alternatiu i guanyador”. La fita més immediata, evidentment, passa per les municipals. En algunes ciutats NECat ja està col·laborant amb ERC després del pacte que van signar les dues formacions per a les europees i que va permetre que l'exconseller Ernest Maragall fos escollit eurodiputat. Per tant, ara Avancem també es podria unir a aquestes negociacions. El dirigent de NECat, Pere Almeda, va ser present en la reunió d'Avancem i va subratllar que les dues organitzacions es donen la mà per treballar amb “lucidesa
i intel·ligència política”

Darrera actualització ( Diumenge, 29 de juny del 2014 02:00 )