El Punt Avui

Mas protegeix el consens

El president parla amb Junqueras, Herrera i Fernàndez abans de la reunió amb Rajoy

El president espanyol no negociarà la data ni la pregunta de la consulta

17/07/14 02:00 BARCELONA - ODEI A.-ETXEARTE

Amb tres converses breus per telèfon. Així és com el president de la Generalitat, Artur Mas, va intentar traslladar ahir a ERC, ICV-EUiA i la CUP que no menystindrà el front pro consulta en la reunió amb el president espanyol, Mariano Rajoy. Mas donava a entendre que prioritzarà el front català i, quan encara n'hi ha que recorden les divisions de l'etapa estatutària, se'n desprenia que no hi hauria més pactes al despatxos. Mas consensuarà amb totes les forces sobiranistes l'estratègia a seguir en funció de la resposta de Rajoy, que manté la seva oposició innegociable a la convocatòria del 9-N. Enmig de la pluja madrilenya de manifestos per condicionar l'abordatge del procés català a La Moncloa, el president espanyol va sentenciar des de Brussel·les que no pensa entrar en el “joc” de negociar el redactat ni la data de la pregunta i va rebaixar les ja escasses expectatives sobre la trobada. Rajoy manté immòbil la seva oposició.

Segons fonts coneixedores de les converses, el president de la Generalitat no va comunicar a Oriol Junqueras, Joan Herrera i David Fernàndez la data en què preveu veure's amb Rajoy. Serà la primera reunió pública que mantindran d'ençà del 20 de setembre del 2012, la de l'escenificació del rebuig definitiu al pacte fiscal després de la manifestació de la Diada que ho va canviar tot.

Mas i els líders de la resta de partits tampoc no van acordar veure's abans o després del cara a cara presidencial, segons les mateixes fonts, tot i que coincidiran demà en una reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Mas va convenir, no obstant això, que els mantindrà informats dels detalls de la reunió, que es preveu que se celebri aquest juliol.

El propòsit del president de la Generalitat és intentar fer entendre a Rajoy la necessitat que toleri la consulta. Un cop descartada pel Congrés la cessió de la competència per convocar un referèndum, la comissió primera del Parlament va enfilar ahir els últims tràmits per a l'aprovació de la llei que empararà la convocatòria del 9-N. N'hi hauria prou que el govern espanyol no impugnés la norma i el decret de convocatòria al Tribunal Constitucional. L'últim intent de Mas abans d'un setembre i un octubre apoteòsics és aquest: buscar un gest de tolerància. Però a hores d'ara sembla impossible. “El referèndum és il·legal i no se celebrarà”, va tornar a sentenciar Rajoy des de Brussel·les.

El president espanyol també va qualificar de “molt poc seriós” que Mas s'avingui a negociar el contingut de la pregunta. I és que el govern espanyol va aprofitar la predisposició de seguir la via escocesa que el president català va reiterar en una entrevista a Bloomberg per menystenir la posició de Mas. “Abans volien preguntar per una cosa, i resulta que ara volen preguntar per una altra de diferent o volen que jo digui què s'ha de preguntar. No puc entrar en aquest joc perquè em sembla molt poc seriós”, va etzibar. Mas sosté des de fa mesos que estaria disposat a retocar el redactat de la pregunta a canvi que Madrid permeti la consulta, seguint la línia de David Cameron i Alex Salmond, que finalment van acordar una sola pregunta clara i unívoca sobre la independència d'Escòcia.

Els partits pro consulta van rebre la trucada de Mas amb disparitat d'opinions. ERC remarcava el bon to i el fet que Junqueras i Mas havien ratificat el compromís amb la consulta. “Diàleg, sempre; respecte per la voluntat democràtica, sempre”, va indicar el líder dels republicans. Fonts d'ICV-EUiA, per contra, hi veien una trucada feta “de cara a l'aparador”, sense contingut ni concreció, per projectar una imatge de consens. Herrera va aprofitar per comunicar a Mas la seva oposició al fet que la votació final de la llei de consultes coincideixi amb el debat de política general. Des de la CUP, es remarcava el caràcter informatiu de la trucada. Fernàndez, de fet, ha tret importància a l'entrevista presidencial. Diu que l'única trobada que els interessa és la del 9-N amb les urnes.

LES FRASES

Volien preguntar per una cosa, i resulta que ara volen preguntar per una altra de diferent o volen que jo digui què s'ha de preguntar
He de ser seriós
i, fins que no sàpiga
de què se m'està parlant, quedar-me amb el que he dit
des del primer minut
No puc entrar
en aquest joc
perquè em sembla molt poc seriós


Mariano Rajoy
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL