El Punt Avui

LA GALERIA

Els no convençuts

01/07/14 02:00 JORDI GRAU
Si la gent que ho té clar sap decantar cap al sí-sí la meitat dels que ara votarien no, el resultat de la consulta ens seria ben favorable

En una taula rodona que va organitzar l'ANC de Bescanó en col·laboració amb l'Assemblea del Gironès i l'Ajuntament de Bescanó, els tres ponents, el periodista Marcel Mauri, el vicepresident de l'ANC Jaume Marfany i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, van basar una gran part de les seves intervencions en el fet que els que estan convençuts que ens cal una consulta i que s'ha de votar sí i sí ja n'estan prou, de convençuts, i que la clau de tot el procés és fer pedagogia a l'entorn dels que, pel motiu que sigui, no ho estan gens. I que cal anar a buscar el vot fins i tot dels que ens pot semblar que estan obertament en contra del procés. És una teoria interessant. No cal deixar de cuidar els que estan pel procés, que volen la consulta i que la volen per votar un doble sí. Però hi ha molta gent, castellanoparlant o no, que té dubtes. I si en té és per la manca d'informació sobre tot plegat, pels seus lligams familiars o emocionals amb Espanya o perquè potser es pensa que és cosa de quatre catalans i les seves dèries, pel que sigui. És a tota aquesta gent que els partidaris del sí-sí s'han de dedicar. Si les enquestes diuen que més de la meitat dels votants estarien a favor del sí-sí, el que li cal al procés és que cada convençut faci pedagogia perquè al final decanti un dels dubtosos cap al sí. Si fóssim capaços d'això, la consulta estaria guanyada.

Perquè aquesta és la segona part. S'han dedicat tants esforços a fer que es pugui convocar la consulta que potser ens hem descuidat que el que cal és guanyar-la. Si la gent que ho té clar sap decantar cap al sí-sí la meitat dels que ara no anirien a votar o fins i tot dels que potser votarien no, el resultat seria ben favorable a qui vol un nou estat. És clar que algú deu pensar que el més important és que hi hagi consulta. De moment el que sabem és que el president Mas la convocarà. També sabem del cert que l'Estat i els seus organismes hi estaran en contra i que impugnaran la convocatòria de la consulta. Aquí s'obren els interrogants. Per ser independents i que Europa i el món ho acabin reconeixent, cal utilitzar la legalitat. Si no es pot fer la consulta, cal votar d'una altra manera. En unes eleccions, plebiscitàries o no. Però sempre amb la força dels vots. Cal fer entendre als no convençuts, als desganats i als obertament contraris que un estat propi els va a favor en tots els sentits.

Darrera actualització ( Dimarts, 1 de juliol del 2014 02:00 )