El Punt Avui

OPINIÓ

A Unió, què penseu fer?

02/07/14 02:00 PRESIDENT DE LA INTERCOMARCAL D'UDC A GIRONA - JOAN CAÑADA

Aquest cap de setmana els militants d'Unió hem pogut assistir a l'Escola d'Estiu organitzada per Inehca.

Més enllà dels temes que s'hi tracten, l'escola serveix per posar en comú idees, i perquè aquells qui formem part d'un projecte polític comú puguem compartir inquietuds i reflexions.

Duran i Lleida va clausurar l'escola, amb un discurs de molt calat. Convido tothom a escoltar-lo íntegrament i de manera oberta, abans de caure en judicis simples o crítiques fàcils.

Comparteixo del tot el diagnòstic de la situació actual que Duran i Lleida fa en aquest discurs. Crec, com ell, que la situació és tan extremadament greu i delicada que o s'inicia un nou camí, un canvi de cicle participat per un ampli conjunt de persones i sensibilitats, o caminem cap a la desaparició de l'espai polític de centre que durant tants anys ha estat garant del necessari equilibri entre els diferents interessos dels col·lectius del nostre país. I és cert que cal refer aquest espai, ampliant la seva base, corregint mals endèmics que els partits polítics han arrossegat, i incorporant nous lideratges que aportin credibilitat i confiança i s'inspirin en els valors de l'humanisme i l'economia social.

És evident que, entre els molts temes als quals aquest nou espai polític haurà de donar resposta, hi ha el fet nacional. Tots els qui, d'una manera o una altra, estem vinculats amb Unió Democràtica de Catalunya, rebem des de fa setmanes interpel·lacions en aquest sentit, pel que fa al fet nacional. La nostra posició genera dubtes entre algunes persones que veuen indefinició en el nostre discurs.

Els nostres militants, regidors i simpatitzants locals pateixen sovint incomprensió i bromes punyents. El nostre partit protagonitza editorials àcids, i el seu líder, Duran i Lleida, és constantment objecte de burles i crítiques descarnades. Qualsevol de les seves propostes o reflexions, per més contingut que tingui, és ràpidament interpretada com una nova traïció o un moviment estratègic per impedir que el procés català segueixi el seu curs.

En el passat consell nacional,  Joan Rigol explicava que en aquests moments tan complexos l'alta política té una importància extrema. Els matisos i els missatges encriptats són, deia Rigol, tan imprescindibles com incompresos. La nostra resposta als moments complexos que vivim no pot ser simple i plana, blanc o negre. Seria ingenu i de poc ens serviria: el nostre objectiu és ser útils a la societat, i sovint ho hem de fer des de posicions difícils d'explicar. En aquest sentit, els qui tenim clar l'objectiu d'UDC assumim el compromís d'explicar una i altra vegada, quan calgui i on calgui, el nostre objectiu com a partit: volem decidir, volem decidir ser estat i ser subjecte polític per poder prendre totes i cadascuna de les decisions com a nació, col·lectiu que comparteix llengua, cultura, territori i història.

Creiem, alhora, que assolit l'objectiu irrenunciable de ser estat, i podent parlar de tu a tu amb l'Estat espanyol, seria una llàstima malmetre els vincles familiars, afectius, comercials, econòmics i fins i tot culturals i històrics que fan que tinguem molts més llaços amb els espanyols que no pas amb els portuguesos o els francesos.

Per això, com deia, quan siguem estat, i sempre que aquest sigui el desig majoritari de la gent del nostre país, haurem de consensuar què podem compartir amb l'Estat espanyol. Si ell vol, és clar.

El camí per arribar-hi no serà fàcil. Les estratègies per fer-ho possible potser no s'entendran. Però estic convençut que la gent que formem Unió tenim una missió molt important avui: fer possible, fer realitat, l'objectiu majoritari del país, sense trencar la cohesió social. I fer-ho des d'un espai de centre enfortit, reforçat, que ha de donar cabuda a tots els qui es puguin sentir còmodes dins d'aquest projecte, tant des d'un punt de vista nacional com social.

Això és el que pensem fer els d'Unió, i resto a la vostra disposició per explicar-ho quan i on vulgueu.

Darrera actualització ( Dimecres, 2 de juliol del 2014 02:00 )