El Punt Avui

El procés atrau l'empresa

Empresaris per la independència alcen la veu per reclamar “un país nou”

Veuen “indispensable” la creació d'un estat “lleial” per generar riquesa i prosperitat

06/07/14 02:00 SANT FRUITÓS DEL BAGES - EMMA ANSOLA
elpuntavui
El grup, registrat dins l'ANC, té inscrits 780 empresaris

La nova sectorial de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Empresaris per la Independència va celebrar ahir la seva posada de llarg amb un acte a Món Sant Benet per reflexionar sobre el procés polític que es viu a Catalunya i reclamar el que consideren que s'ha convertit en “indispensable” perquè l'empresa catalana pugui generar riquesa i prosperitat; la construcció “d'un país nou”. El repte ara és sumar bona part de l'empresariat català en el procés sota els criteris de “racionalitat, oportunitat i futur”, segons van defensar. “Sense la protecció d'un estat que ens sigui lleial, els empresaris mai no ens en sortirem”, resa el manifest que van presentar en la primera trobada que va cloure la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, i que va concentrar unes dues-centes persones a l'espai La Fàbrica. La sectorial, però, la formen 780 empresaris que volen que els valors i el compromís que es defensen des de l'empresa també formin part de la construcció d'aquest nou estat. Per això no es van estar ahir d'assenyalar els reptes als quals haurà de fer front el govern català per introduir canvis i reformar el sistema actual. Regeneració política, reducció de les desigualtats socials i de la concentració de capitals, plena ocupació i un creixement sostenible orientat al desenvolupament i al benestar social del ciutadà van ser els deures que, en paraules de Josep Maria Minguell, conseller i director del sector químic, cal començar a implantar.

L'ANC i els videojocs

Joaquim Dorca, empresari del sector de l'edició de jocs, va aportar la reflexió més arriscada i sorprenent en relacionar i comparar els èxits de l'ANC amb els guanys que alguns científics, com ara Jane McGonigal, han observat en els jugadors en línia i que són objecte d'estudi en universitats americanes per poder ser traslladats en la millora del món real. Tots dos, el membre de l'ANC i el jugador en línia, estan davant d'un “desafiament èpic” al qual dediquen hores i hores gràcies als beneficis que en reben com, per exemple, optimisme i forts vincles socials a través del treball en comunitat. Així ho veu també Dorca, per qui estar a favor de la independència és: “Viure la meva vida amb normalitat, plenitud i amb garanties que se'm respectarà la meva manera d'entendre el món”, va assenyalar.

Unitat i transversalitat

Dues de les demandes que es van reiterar en cadascuna de les intervencions van estar centrades en la unitat i la transversalitat, condicions bàsiques perquè el procés sigui un èxit. En aquest reclam, s'hi van abonar el catedràtic de ciències polítiques de la UPF, Ferran Requejo, i Carme Forcadell.

El primer va enumerar sis característiques bàsiques; la majoria social, la internacionalització, la unitat dels partits polítics, la congruència entre les accions de la societat civil i les institucions, un lideratge de prestigi i un projecte polític que sigui transversal, inclusiu i integrador. Forcadell també va fer esment a tres principis bàsics que caldrà conrear en aquests quatre mesos que resten per al 9-N. “La consulta no està guanyada, malgrat que pensem que ara gaudim d'una majoria social més àmplia que anys enrere”, va alertar. “Cal continuar treballant”, va insistir, i fer-ho sobretot des de la “unitat”. “Mai abans, al llarg de la història, els independentistes havíem estat tan units”, va recordar. Finalment, per tal que el moviment sigui inclusiu, va demanar “generositat”. “Som molts i som diferents en creences i orígens, característiques pròpies de l'estat modern que volem construir”, va assenyalar. Forcadell va demanar compromís però també es va fer patent entre els empresaris dubtes sobre si la consulta del 9-N finalment serà real o passarà en un món virtual.

LES FRASES

Ara tenim l'oportunitat de fer un país nou; més pròsper, sostenible i socialment responsable
Josep Maria Minguell
CONSELLER DIRECTOR DEL SECTOR QUÍMIC
La ciència i la racionalitat ajuden en la presa de decisions polítiques
Joaquim Dorca
EMPRESARI DEL SECTOR DE L'EDICIÓDE JOCS
Darrera actualització ( Diumenge, 6 de juliol del 2014 02:00 )