El Punt Avui

LA CRÒNICA

El respectuós silenci televisiu

07/07/14 02:00 PIUS PUJADES
Una presentadora del Canal 24 hores Foto: RTVE.
Les televisions de Madrid tenen un problema: només entenen el castellà

Com deia aquell, sempre és difícil fer previsions, sobretot si són de futur. Però ens agraden les previsions. Només heu de veure l'èxit dels programes de vidents, profetes i endevinaires que proliferen en les televisions. Seria tan maco poder saber per endavant què ens passarà demà! Però, de moment, només els meteoròlegs aconsegueixen un tant per cent significatiu d'encerts. I algunes enquestes electorals, tot sigui dit.

Deu ser per aquesta gana insaciable d'avançar-se al temps que cap a mitjanit alguns programes televisius ens ofereixen les portades dels diaris de l'endemà. I l'encerten sempre! Ni l'oracle de Delfos, la fama del qual ha arribat fins avui, en devia encertar tantes. Jo mateix espero sovint que la cadena 24 Hores de Televisió Espanyola repassi els titulars de la premsa de demà. Primer, per això d'avançar-se en el temps, però també per saber què han trobat important i com ho expliquen. Resulta molt interessant comparar el tractament que fan d'un mateix fet diaris d'ideologia diversa, fins i tot oposada. El que passa és que les televisions de Madrid tenen un problema per a nosaltres: només entenen el castellà. Això fa que els diaris catalans que no tenen edició en aquella llengua quedin sempre marginats. No existeixen. Els seguidors de les notícies del canal 24 Hores d'arreu del món saben cada dia el que opinen quatre diaris de Madrid i dos de Barcelona. No crec que mai ningú els hagi dit que en surten alguns més, escrits
en català.

Bé, si parlem de com veuen les respectives redaccions el conflicte entre jueus i palestins, aquesta omissió sistemàtica deu tenir poca importància. Al cap i a la fi, també queden fora un reguitzell de diaris de tot Espanya. Però quan el tema sobre el que comparem tractaments i criteris és un tema català –i, darrerament, la consulta prevista i tot el que l'envolta és una qüestió força recurrent–, és evident que deixar de banda sistemàticament diaris com ara El Punt Avui i l'Ara és una manera segura de tenir mal informats els seguidors del programa.

Jo em pregunto si el que passa a la televisió estatal que paguem entre tots és que no comprenen el català, si el que intenten és amagar als seus seguidors el que diuen aquests diaris o, senzillament, intentar evitar que a la resta d'Espanya la gent sàpiga que hi ha diaris en català. Com que la primera opció és inversemblant, me'n queden dues. I no trio. Les dues són vàlides. No volen que es conegui que hi ha diaris en català i no volen explicar què diuen aquest diaris. La televisió pública –i la privada d'abast estatal– ho tenen clar. Ells defensen amb totes les armes la Constitució. Promouen i defensen les llengües oficials no castellanes. Amb el silenci més respectuós.

Darrera actualització ( Dilluns, 7 de juliol del 2014 02:00 )