El Punt Avui

Catalunya engresca el debat

Sánchez i Madina aprofiten el fòrum per retreure's els “errors” sobre el procés

Els dos rivals acaben coincidint en el discurs del no, del qual Pérez Tapias es desmarca

08/07/14 02:00 MADRID - MONTSE OLIVA

Un debat a una hora poc televisiva –la una del migdia– i, sobretot, un format massa poc àgil –preguntes i respostes a tres bandes– que no convidaven ni a la rèplica ni a la discussió. Però, tot i així, Pedro Sánchez i Eduardo Madina –els dos candidats amb més possibilitats de victòria– van aprofitar l'única oportunitat que els aspirants a ocupar la secretaria general del PSOE tindran per veure's les cares d'aquí a diumenge, quan prop de 200.000 militants estan cridats a les urnes per escollir el nou líder i per intentar burxar l'oponent posant en relleu les eventuals relliscades que han comès durant el temps que fa que volten per les agrupacions socialistes. L'únic que es va mostrar aliè a l'intercanvi de bales va ser el tercer en discòrdia, José Antonio Pérez Tapias, el qual va fer bona la definició que va donar de si mateix: “En realitat sóc el primer en concòrdia”, bromejava.

Potser perquè el seu discurs no admet interpretacions –està a favor d'una consulta no vinculant i de reconèixer la “plurinacionalitat” de l'Estat–, quan va arribar el moment de discutir del procés català, el professor de Granada es va relaxar mentre que els altres candidats van trobar en aquesta qüestió un forat per clavar un cop al contrari. El diputat madrileny, doncs, atacava el basc tot assenyalant que “jo difereixo de Madina i de Pérez Tapias i no avalo un referèndum ni legal ni pactat”, en al·lusió a l'hipotètic suport al dret a decidir dels catalans que el diputat per Biscaia havia donat en una entrevista radiofònica i que l'endemà va córrer a rectificar. Mentre que Madina aprofitava un altre moment del debat per garantir: “Jo no dic dilluns que hi ha una nació i dijous, que n'hi ha dues”, recordant a Sánchez que havia anat a Barcelona a emfasitzar que Catalunya és una nació i a defensar el federalisme asimètric.

Exhibició de reculades

Però, tot i els clatellots dialèctics, l'un i l'altre van deixar molt clar que l'únic marc que preveuen és el de la declaració de Granada, en la qual té cabuda una reforma molt limitada de la Constitució per reconèixer la “diversitat i la pluralitat de l'Estat”, tot insistint en el seu rebuig a “furtar la sobirania nacional”, que asseguraven que tenen tots els espanyols. I, mentrestant, el de Granada introduïa la nota discrepant davant l'exhibició d'autoesmenes dels seus dos contrincants i subratllava que sense saber primer què volen els catalans, difícilment es pot avançar. Segons Pérez Tapias –que va assegurar que una de les coses que el van empènyer a presentar-se és, precisament, defensar un projecte federal que no quedi a mig camí i que garanteixi la unitat d'Espanya–, el PSOE ha de ser més “valent” perquè entén que la societat és madura i sap entendre el que se li planteja, alhora que lamentava que les respostes arribin tard i, sobretot, que es faci curt. En tot cas, i pel que fa als dos aspirants amb millor posició, Mariano Rajoy pot respirar tranquil perquè cap d'ells no trepitjarà la línia d'entesa amb el govern espanyol marcada per Alfredo Pérez Rubalcaba.

L'interès de Sánchez i Madina per exhibir un perfil propi i un discurs diferenciat no va incloure, doncs, l'assumpte de la consulta, si bé l'equip del basc es vantava d'haver demostrat més sensibilitat cap al “problema” pel fet d'haver introduït com una de les seves tres prioritats de govern que si un dia arriba a La Moncloa, citarà Artur Mas per obrir el diàleg. També en la qüestió del PSC, Sánchez va voler recordar el difícil paper que li ha tocat fer a Pere Navarro en l'actual escena catalana, mentre que tots tres saludaven el futur mandat de Miquel Iceta.

Tot i les dificultats per interpel·lar-se, el diputat madrileny i el basc van anar introduint elements per a la picabaralla. Així, davant el temor d'alguns sectors del PSOE que Sánchez enterri les primàries obertes per a candidats a La Moncloa per ordre de la líder andalusa, Susana Díaz, Madina va aconseguir arrencar-li el compromís que seran el mes de novembre, tal com va decidir el partit fa uns mesos. Pérez Tapias aquí també va ser franc, les convocarà quan toquin i encetarà un període de bicefàlia perquè no té cap interès de ser l'inquilí de La Moncloa.

En general, les diferències ideològiques i programàtiques entre el madrileny i el basc van ser de matís: discrepen en l'abast dels aforaments als polítics però, en canvi, ni l'un ni l'altre no volen obrir el meló entre monarquia o república. Amb vista a la militància, Sánchez va voler oferir una imatge més institucional i pausada, mentre que el basc intentava cultivar una aparença més reflexiva si bé, de tant en tant, li agradava ensenyar les urpes. En tot cas, sorprenia l'esforç de tots dos per presentar-se com a candidats allunyats dels aparells, quan en el cas de Sánchez la major part de direccions territorials s'han abocat en la recollida d'avals, mentre que Madina forma part dels equips directius des de fa anys. Enmig, Pérez Tapias aprofitava per constatar que, per molt que s'esforcin els seus rivals, el veritable canvi cap a l'esquerra “que reclamen les bases” el representa ell.

El llenguatge no verbal també va ser important. Sánchez i Madina gairebé no es van mirar i en alguns moments es van mostrar rígids o fins i tot molestos –especialment el basc– davant determinades reflexions de l'oponent. En canvi, quan parlava Pérez Tapias tots dos es relaxaven i gaudien de l'oratòria d'un polític que perdrà les eleccions, però que és l'únic que té garantida una plaça en la pròxima executiva.

Jo no diré dilluns que Espanya és una nació, i dijous que són dues; sempre diré el mateix
Eduardo Madina
DIPUTAT AL CONGRÉS PER BISCAIA
No estic d'acord amb Madina i Tapias que hi hagi cap referèndum ni legal ni pactat a Catalunya

Pedro Sánchez
DIPUTAT AL CONGRÉS PER MADRID
Un dels motius per presentar-se és que, com diria Unamuno, em preocupa molt l'Estat espanyol
José A. Pérez Tapias
DEGÀ DE LA FACULTAT DE FILOSOFIA UNIVERSITAT DE GRANADA
Darrera actualització ( Dimarts, 8 de juliol del 2014 02:00 )