El Punt Avui

La pregunta d'Iceta era l'Estatut

08/07/14 02:00 -

“Vol que el govern de Catalunya negociï amb les institucions de l'Estat un acord que garanteixi el reconeixement del caràcter nacional de Catalunya, un pacte fiscal solidari i el blindatge de les competències en llengua i cultura?” Aquesta és la pregunta que va proposar ahir l'imminent líder del PSC, Miquel Iceta, per esquivar una consulta sobiranista que, en la seva opinió, està fonamentada en un “nyap descomunal”. Des del convenciment que totes les aportacions constructives al debat sobre el futur de Catalunya són importants i cal tenir-les en compte, cal dir que l'oferta llançada ahir per Iceta té un parell de febleses essencials que la fan inviable.

D'entrada, la pregunta d'Iceta és repetida. Perquè al poble català ja li van plantejar aquesta qüestió exactament el dia 18 de juny del 2006, quan va haver de votar un nou Estatut que, justament, establia el reconeixement del caràcter nacional de Catalunya, un tractament fiscal solidari i el blindatge de les competències en llengua i cultura. El poble català va votar sí. I l'Estat espanyol, quatre anys després, va contestar que no per mitjà del Tribunal Constitucional. Aquesta és, doncs, la pregunta del senyor Iceta, amb la resposta incorporada.

Només un fet podria donar valor a la proposta del futur primer secretari dels socialistes catalans, i aquest fet seria el canvi de conjuntura a l'Estat respecte de la situació del període 2006-2010. Indiscutiblement, s'ha d'afirmar amb rotunditat que aquest canvi hi ha sigut. Indiscutiblement, s'ha de dir que aquest canvi ha estat per anar a pitjor. El nyap descomunal es diu Espanya, un nyap que cada dia que passa és més difícil d'arreglar.

Darrera actualització ( Dimarts, 8 de juliol del 2014 02:00 )