El Punt Avui

KEEP CALM

Molta Espanya

12/07/14 02:00 SALVADOR COT
Un poble, si vol la independència, tard o d'hora la tindrà

Ho reconeix fins i tot Miquel Iceta: “Un poble, com el català o qualsevol altre, si vol la independència i la vol amb força i durant un temps suficient, tard o d'hora la tindrà.” La clau és, per tant, la intensitat de la mobilització i, sobretot, la capacitat de mantenir la pressió popular al llarg del temps. En aquest sentit, i pel que fa a l'opinió pública mundial, Catalunya és un actor nou, que ha irromput com a element a tenir en compte encara no fa dos anys, a partir de la manifestació massiva de l'Onze de Setembre de 2012. Per al món, tota una sorpresa.

Treballo a Nació Digital i per això recordo perfectament que, fins abans d'aquella data, qualsevol referència a Catalunya a la premsa internacional era una excepció que mereixia ser reproduïda i que, a més, acaparava l'atenció dels lectors. I això que, en general, es tractava de referències esporàdiques a mitjans secundaris, normalment en forma de reportatge i, necessàriament, molt contextualitzades per a uns lectors als quals se'ls considerava molt poc familiaritzats amb la situació política de Catalunya. Ara, en canvi, Germà Capdevila té una secció fixa a El Punt Avui TV dedicada, en exclusiva, a descodificar la informació que publica regularment sobre Catalunya la premsa internacional. Molt recomanable, per cert.

Aquesta explosió política dels catalans, a més, disposa d'un avantatge impagable, que és el paral·lel amb Escòcia, sempre present. L'opinió pública occidental pot empatitzar més o menys amb la posició dels governs escocès, català o britànic, però és impossible que trobi una mínima legitimitat democràtica a la negativa, obstinada i absoluta, que arriba des de Madrid.

Força i temps, diu Iceta. I molta Espanya, hi afegiria jo. Molts nos, molt menyspreu, molta mala bava i molta supèrbia. En això no cal patir: no ens fallaran.

Darrera actualització ( Dissabte, 12 de juliol del 2014 02:00 )