El Punt Avui

VUITS I NOUS

El nyap

12/07/14 02:00 MANUEL CUYÀS
ANTHONY GARNER
Altres articles de l'autor

Miquel Iceta, home i dirigent del PSC pel qual sento un gran respecte per la seva trajectòria política, perquè salpebra la intel·ligència amb la ironia i perquè és germà de la meva amiga Núria, ha suggerit una pregunta alternativa a les dues que tenim plantejades per al nou de novembre. Fa així: “Vol que el govern de Catalunya negociï amb les institucions de l'Estat un acord que garanteixi el reconeixement del caràcter nacional de Catalunya, un pacte fiscal solidari i el blindatge de les competències en llengua i cultura?” A mi la inquisició d'Iceta em sembla tan bé que ja la vaig respondre afirmativament en el referèndum de l'Estatut. El “caràcter nacional de Catalunya”, si no recordo malament, es contemplava en el preàmbul i el “pacte fiscal solidari” i el “blindatge de les competències en llengua i cultura”, que em sembla que també incloïa l'ensenyament, figuraven a l'articulat de la llei juntament amb altres requisits. Tot ens va ser tombat pel Tribunal Constitucional després d'haver passat pel ribot d'Alfonso Guerra, capitost del PSOE, i d'una intensíssima campanya en contra del PP, partit en l'actualitat governant. Creu Iceta que la pregunta tal com la planteja seria acceptable pel govern espanyol i que si no és el nou de novembre un altre dia podria ser posada a la consideració pública. Tot és qüestió d'opinions, i la meva és que no. Ni que sigui perquè en aquest país les segones voltes electorals no són possibles i la proposta d'Iceta és un tornem-hi amb la mateixa pregunta. Em sembla que fins i tot el Tribunal Constitucional hi intervendria d'ofici per impedir-la: no us vam dir que no? Doncs és que no.

Iceta troba que la doble pregunta pactada per CiU, ERC, ICV i la CUP és un nyap. Jo, favorable de les coses netes i clares, també: “Vol que Catalunya sigui un estat? En cas afirmatiu, vol que sigui un estat independent?” Què passa si guanya el sí a la primera pregunta i el no a la segona? Què és un estat o què en fem i com l'organitzem si no és independent? De totes maneres, si analitzem antecedents veurem que totes les preguntes d'un referèndum han estat en aquest país un nyap. No cal que ens remuntem a la de l'OTAN per saber de què estic parlant.

No perquè la pregunta no sigui un nyap ens deixaran fer la consulta. No la permetran i prou, i jo des la mentalitat política espanyola ho entenc perfectament. I en cas que per aquelles coses de la vida el PP o el PSOE l'acceptessin amb la pregunta d'Iceta, no seria per la seva claredat expositiva o pel seu fons pactista sinó pensant que si sortís que sí sempre hi hauria la possibilitat d'una Loapa.

Darrera actualització ( Dissabte, 12 de juliol del 2014 02:00 )