El Punt Avui

Muriel Casals: “Si ens ho creiem, el 9-N votarem”

La presidenta d'Òmnium Cultural veu “cada cop menys ferma” l'oposició de les institucions espanyoles a la consulta i fa una crida a mantenir-nos ferms en l'objectiu de celebrar-la

13/07/14 02:00 GIRONA - DAVID MARÍN
La presidenta d'Òmnium Cultura, Muriel Casals , en la conferència d'ahir a Girona Foto: LLUÍS SERRAT.
“Fa vertigen, però en algun moment caldrà un canvi
de legalitats”

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va omplir la sala de l'Auditori de Girona en una conferència en la qual va analitzar el procés que ha seguit el país cap a la sobirania –va fixar la manifestació del 10 de juliol del 2010 com a punt d'inici del moviment del país en direcció a la independència– i va donar algunes claus que, al seu entendre, caldrà seguir d'aquí a la consulta del 9 de novembre i del que podria passar a continuació.

Segons Casals, el primer que cal fer és “mantenir la fermesa i la determinació demostrada fins ara a favor de la consulta”, malgrat la negativa del govern espanyol d'acceptar-la. “En economia es diu, i és cert, que les coses passen perquè la gent creu que passaran, i la borsa puja justament perquè la gent creu que pujarà”, va exemplificar la presidenta d'Òmnium. “En la vida i en la política passa el mateix, i si estem convençuts que el 9-N es farà la consulta, la consulta es farà”, va dir Casals, animant el públic assistent a l'acte a no deixar-se desanimar per la fèrria negativa de les institucions espanyoles d'acceptar la lliure decisió dels catalans. “El seu no és cada cop menys ferm, perquè cada cop és menys justificable davant d'Europa i del món mantenir una actitud contrària a la democràcia”, va dir Casals.

Tot i això, tampoc no va eludir, a preguntes del públic, la necessitat d'un pla B per si la consulta finalment no és possible, però va insistir en la necessitat de mantenir la fermesa i la unitat al voltant d'aquest objectiu. “Si volem que passi, passarà, però de tota manera som gent intel·ligent i cal tenir previst què fer si al final no arriba.” No va donar massa claus. Va descartar, a preguntes d'una persona del públic de la conferència, que l'opció alternativa sigui un tancament de caixes, com va proposar l'entitat el 2011 quan la possibilitat d'un pacte fiscal era encara al centre del debat polític a Catalunya. “El govern està treballant en una hisenda pròpia i, per tant, en matèria fiscal el que creiem que toca és esperar el moment en què s'apliqui la legalitat catalana”, va dir Casals.

El de la legalitat va ser un dels altres punts que la presidenta d'Òmnium va tocar a bastament en la seva intervenció en les jornades Catalunya vol viure en llibertat i amb dignitat. Muriel Casals va dir que en algun moment serà inevitable un canvi de legalitat en què les lleis catalanes siguin plenament vigents sense cap més submissió a les espanyoles. “La legalitat espanyola està a punt de caducar a Catalunya, i és comprensible que això generi un cert vertigen als responsables polítics, però és un canvi de legalitat que cal fer”, va dir Casals, que va vaticinar un “nou procés a partir de la victòria del sí i sí el 9-N, que serà de negociació, previsiblement llarg, per tal d'obtenir el ple reconeixement”.

Casals va citar la continuació de laminació de competències en educació, cultura i economia, algunes d'elles claus en la cohesió del país, cosa que ha portat els catalans a haver d'optar per la plena sobirania, i va apuntar que mantenir la cohesió social serà precisament una de les principals tasques a fer a partir d'una hipotètica victòria del sí: “Haurem de fer un país confortable també per als del no.”

La democràcia espanyola ha destapat finalment que els catalans, si volem ser-ho, no tenim cabuda en l'Estat
La causa dels catalans és també
la del patriotisme europeu, perquè volem una Europa més diversa
El 9-N inaugurarem una nova etapa,
amb un procés
de negociació per
ser reconeguts plenament
L'endemà de la victòria del sí haurem d'assegurar la cohesió social i fer un país confortable també per als votants del no
Ens volen
treure el que
hem aconseguit aquests anys,
però no ens ho deixarem prendre
Els catalans ja érem independentistes sense saber-ho, com el burgès de Molière, que no sabia que parlava en prosa
Darrera actualització ( Diumenge, 13 de juliol del 2014 02:00 )