El Punt Avui

OPINIÓ

Aire nou

15/07/14 02:00 LLUÍS FALGÀS

La política catalana i l'espanyola giren al voltant del 9 de novembre. No hi ha pausa estival, encara que el calendari indica que falten quatre mesos. Hi ha temes que van quedant en un segon pla. La setmana passada, el debat sobre el món agrari va passar sense pena ni glòria, com l'anunci d'una comissió d'investigació sobre el diner públic a Spanair en temps del tripartit. També hi va passar el maldecap que suposa a CDC no poder consolidar un secretari general en espera que Oriol Pujol resolgui els seus problemes amb la justícia o bé que llanci la tovallola, cosa que es va anunciar finalment ahir després d'un intens debat dins del partit. El problema serà ara trobar el seu substitut.

D'allò que s'està més pendent és de l'aprovació de la llei catalana de consultes i de les seves eventuals repercussions. I, com sempre, sense llei electoral a la vista. Catalunya ha de fer servir la de l' Estat perquè mai no hi ha hagut acord per fer-ne una de pròpia, que ara seria un bon ajut per al procés.

Mentrestant, els processos de primàries han donat aires de democràcia d'una banda i, de l'altra, un augment de disgustos memorables en aquells que tenien previst treure el cap. Només cal veure la cara dels perdedors en les respectives primàries que s'han celebrat. Al PSOE, Pedro Sánchez és el candidat que menys agradava al PP. Té discurs “centrista”. Vol derogar la reforma laboral i està en contra del 9-N amb els mateixos arguments que els populars. Madina era més adoctrinat i mirava més a l'aparell. Seguint amb els exemples de primàries, l'alcalde Trias preferia d'adversari Oriol Amorós, més disciplinat que Alfred Bosch. S'esperen esdeveniments. Les primàries donen un aire nou a la situació. Un bon auguri...

Darrera actualització ( Dimarts, 15 de juliol del 2014 02:00 )