Política

L'abat de Montserrat torna a avalar la consulta

Edició impresa Política | 15/07/2014 - 00:00h

Barcelona
Redacció
JORDI PLAY

L'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, va tornar a defensar ahir el dret dels catalans a ser consultats sobre el seu futur polític tenint en compte la doctrina social de l'Església, a la qual també s'acullen els bisbes catalans, i que apunta que "tota nació té dret a expressar la seva opinió sobre el seu futur com a poble". Soler va insistir que "des de l'Abadia no hem volgut anar més enllà de defensar la consulta", tot i que suposant que en algun moment arribés la independència, Catalunya hauria de mantenir "la seva solidaritat amb els pobles amb els quals conserva forts vincles històrics i familiars". A més, es va referir a la visita al papa Francesc que van protagonitzar els bisbes catalans el març passat i va assegurar que des de la Santa Seu se'ls va dir que el Vaticà no s'havia d'interposar en aquesta qüestió.

Aquestes declaracions, fetes en el marc de la conferència "Vers uns valors compartits en un món globalitzat", organitzada per la Fundació Agbar, s'afegeixen al que ja va dir el gener passat. Llavors Soler va afirmar que "un eventual Estat català seria reconegut al Vaticà". Dues setmanes després, el nunci del Vaticà a Espanya va desautoritzar Soler assegurant que eren opinions de "responsabilitat exclusivament personal seva, i no reflecteixen la posició de la Santa Seu".

Igualment, aquella vegada Soler es va mostrar favorable a la "realitat nacional de Catalunya", que va considerar "prèvia a la formació de l'actual Estat espanyol", a més de parafrasejar el bisbe emèrit de Sant Sebastià, Juan Maria Uriarte: "Ni la independència d'un poble, ni la unitat de l'Estat no són dogmes absoluts".