El Punt Avui

Rajoy comunicarà a Mas “per enèsima vegada” que no pot fer la consulta

El PP afirma que la reunió servirà per fer “pedagogia democràtica” a Artur Mas

El govern accepta a desgrat que la trobada sigui pública

16/07/14 02:00 BARCELONA - EDUARD RIBAS
El promotors del manifest, ahir, a les escales del Congrés dels Diputats Foto: EFE.
Notícies de ...

Malgrat que finalment Artur Mas i Mariano Rajoy es trobaran per dialogar, el PP continua enrocat contra la consulta del 9 de novembre. Així de clar ho va tornar a deixar ahir el portaveu popular al Congrés, Alfonso Alonso, quan va anunciar que la reunió prevista per aquest juliol servirà perquè Rajoy expliqui a Mas els motius pels quals no pot convocar una consulta. En aquest sentit, Alonso va insinuar que la proposta del president de la Generalitat de celebrar un referèndum està fora de la democràcia i, per això, Rajoy “haurà de realitzar una difícil tasca de pedagogia democràtica” amb Artur Mas. Mentre el president català espera una data per reunir-se amb Rajoy, qui ja ho va fer abans d'ahir és Societat Civil Catalana, a qui el portaveu popular va dedicar unes paraules. “Va bé recordar que moltíssima gent no està a favor d'un moviment radical com el de la ruptura”, sentencià Alonso.

Molt més diplomàtic es va mostrar Francesc Homs en la seva compareixença posterior a la reunió de l'executiu. El portaveu del govern va admetre que Mas acceptarà que des de La Moncloa es faci pública la reunió entre els dos presidents, tot i que des de la Generalitat es preferia una trobada molt més discreta. Tanmateix, Homs va alertar que Rajoy s'equivocarà si vol menysprear Artur Mas davant dels mitjans de comunicació. Segons el portaveu, atacar el president no solucionarà el problema, ja que “la consulta no és una obsessió d'una persona o d'un executiu, sinó la voluntat d'una àmplia majoria de catalans”.

Aquest debat sobre el contingut i el model de la reunió va coincidir amb una entrevista del president Artur Mas a l'agència Bloomberg, en què va reiterar una vegada més que estaria disposat a renegociar la data i la pregunta de la consulta si Rajoy n'acceptés la celebració.

Sigui pública o no, la trobada entre Mas i Rajoy serà la primera des del 29 d'agost de l'any passat, quan es van reunir a Madrid en secret. Pel que fa a la darrera reunió oficial, cal remuntar-se al setembre del 2012, quan tots dos presidents es van trobar per parlar sobre el pacte fiscal que no va reeixir.

LES FRASES

Si Artur Mas no fa una profunda reflexió, toparà amb la fermesa del president i de la democràcia
t
Alfonso Alonso
PORTAVEU DEL PP AL CONGRÉS
El president del govern espanyol no pot menysprear el poble de Catalunya ni el seu president
Francesc Homs
CONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA I PORTAVEU DEL GOVERN

“Radicalment compromesos” contra el 9-N

Representants del món de la política, la cultura, l'espectacle, el periodisme i l'empresariat han decidit fer un front comú per exigir al govern espanyol que es deixi de “maniobres opaques” per oferir “nous privilegis” i doni “al secessionisme català la resposta que mereix”. Acusant-los de paràlisi “davant el desafiament”. I, en aquest sentit, volen mobilitzar la societat espanyola de cara al 9-N per aturar qualsevol intent de negociació. Des del govern català i des d'ERC van lamentar que es vulgui impedir el vot. El manifest ‘Libres e iguales' té la firma, entre d'altres, d'Albert Boadella, el marqués de Griñón, Fernando Savater, Ramón Arcusa (del Duo Dinámico) o Adolfo Suárez Illana. Ahir, fets públics els seus postulats al Congrés, els promotors van obrir una pàgina perquè els ciutadans podessin donar-los suport, fet que va provocar un allau de bromistes que firmaven com a el Timbaler del Bruc, Franco, Hitler, el capità Enciam, Urdangarin, la Pantoja, Paquirrín, el Fary, Bárcenas o ‘Marianico el Corto'.