Política | EL MIRADOR

Federalistes al Círculo

Edició impresa Política | 17/07/2014 - 00:00h

Fernando García
EMILIA GUTIÉRREZ

El Círculo de Bellas Artes de Madrid va ser el lloc triat per a la presentació, ahir, del manifest Una España federal en una Europa federal: una proposta ciutadana llançada per seixanta acadèmics, periodistes, escriptors i professionals el propòsit més urgent dels quals és plantejar una sortida al carreró de la consulta sobiranista catalana a través d'una reforma de la Constitució "en sentit federal".

En la presentació de la iniciativa, el seu redactor, l'advocat i exdiputat del PCE Nicolás Sartorius, va apuntar com a objectius més generals els d'afrontar les "insuficiències" i atendre les frustracions que genera una Espanya de les autonomies que ja "grinyola per totes bandes". Sartorius, flanquejat per l'exministre Ángel Gabilondo, el catedràtic Fernando Vallespín, la sociòloga Belén Barreiro, el rector de l'UNED, Alejandro Tiana, i el sindicalista Rodolfo Benito, va cridar a la recerca d'un acord de reforma constitucional que pugui ser sotmès "a la voluntat de tots els espanyols". La pitjor opció, va afegir, és conformar-se amb l'actual situació de "bloqueig" i immobilitat davant l'"abisme" d'un moviment independentista "que posa en risc la unitat de l'Estat".

Els autors i signants del manifest, impulsat així mateix per l'exdirector del diari ABC i col·laborador de La Vanguardia José Antonio Zarzalejos, proposen "de reconèixer les identitats diverses del país"; transformar el Senat en veritable Cambra territorial; distribuir clarament les competències i acordar un finançament "just i solidari".

L'escrit va rebre ahir més de 150 adhesions. Fonts properes als promotors van assegurar haver percebut "bona acollida" en influents sectors de Catalunya. El Círculo de Bellas Artes és un centre d'expressió important a Madrid; també un escenari de propostes de canvi. Va ser aquí on Podem va celebrar la seva primera roda de premsa després de la seva bomba en les europees; poc o res a veure amb aquest grup de federalistes, excepte per la idea de "fer alguna cosa" -com deia Sartorius-, en comptes de limitar-se a esperar i veure.