El Punt Avui

La llei de consultes supera un altre tràmit però manté el rebuig ferri del PP i C's

Favorables i contraris a la llei demanaran al Consell de Garanties si el text s'ajusta a la Constitució i l'Estatut

El PSC reitera que no servirà per al 9-N

17/07/14 02:00 BARCELONA - EMMA ANSOLA

La llei de consultes que ha de donar cobertura legal a la consulta del 9-N ha superat un altre tràmit abans de l'aprovació final en el ple del Parlament cap a finals de setembre o principis d'octubre. Tanmateix, la cursa d'obstacles no acaba aquí.

Els partits del front sobiranista (CiU, ERC, ICV i la CUP) van donar suport al text conjuntament amb el PSC. Totes cinc formacions van sumar 17 vots, en contraposició als 4 del PP i C's, però els socialistes van reiterar que amb la llei a la mà no es podrà convocar una consulta sobre el futur de Catalunya.

El dilema es traslladarà ara al Consell de Garanties Estatutàries, que tindrà un mes per elaborar un informe no vinculant que certifiqui si el text s'ajusta al que diuen la Constitució i l'Estatut d'Autonomia. Els partits sobiranistes estudien presentar la petició de manera conjunta, mentre que el PSC se'n va desmarcar ahir, ja que els seus arguments són contraris als que esgrimeixen els sobiranistes, que ahir un cop més van garantir que el text és impecable des del punt de vista jurídic, tècnic i també constitucional. La raó? L'article 1.1 de la Carta Magna, que sentencia “Espanya com un estat social i democràtic de dret, que propugna com a valors superiors del seu ordenament jurídic la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralisme polític.” És precisament el concepte d'estat democràtic que els sobiranistes fan valer per qualificar la nova llei com “un instrument necessari d'aprofundiment democràtic”, en paraules de la diputada d'ERC, Gemma Calvet.

Aquesta interpretació, però, s'oposa a l'expressada pel PP i Ciutadans, que posen per davant l'article 2, “la indissoluble unitat de la nació espanyola” per denegar la consulta sobre la independència de Catalunya. El PP, en declaracions del seu portaveu, Santi Rodríguez, ja va avançar que els populars també portaran la llei de consultes al Consell de Garanties Estatutàries, però se'n va reservar els arguments fins a tenir enllestit l'estudi que, previsiblement, la presidenta del grup, Alícia Sánchez-Camacho, donarà a conèixer dilluns vinent. Rodríguez, però, no es va estar d'assegurar que emprar la llei per convocar la consulta del 9-N “és un engany massiu i un frau”.

D'altra banda, el diputat de CiU i coordinador de la ponència, Josep Rull, considera que la llei és “perfectament constitucional i estatutària”, perquè la Generalitat té competències per demanar l'opinió dels ciutadans. L'objectiu dels partits pro consulta és que el govern espanyol no recorri contra el text al Constitucional, ja que per a tots ells, a excepció del PP i C's, es tracta d'una molt bona eina per afavorir la participació ciutadana en la política.

LES FRASES

No només és una
llei per al 9-N, però també és una llei
per al 9-N
Josep Rull
DIPUTAT DE CIU
La independència no és competència de la Generalitat, emprar aquesta llei és un frau i un engany massiu
Santi Rodríguez
DIPUTAT DEL PP

El PSOE, dividit pel sí del PSC a la llei

Al nou PSC d'Iceta ja li han sorgit algunes crítiques des de dins del PSOE arran del vot favorable a la llei de consultes. La censura va arribar des d'Extremadura. El secretari general del partit, Guillermo Fernández Vara, va avisar que “no es pot donar carta de naturalesa al dret a decidir”, perquè “la sobirania nacional correspon a tots i cadascun dels espanyols”. Més comprensiu es va expressar el secretari dels socialistes valencians, Ximo Puig, que es va referir a la llei com a eina per fomentar la participació política i es va mostrar confiat que Iceta no donarà suport a un referèndum il·legal.